Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću nastavlja se iskazom zaštićenog svjedoka



Suđenje haškom optuženiku Radovanu Karadžiću biće nastavljeno danas u Tibunalu saslušanjem novog svjedoka Tužilaštva kome su odobrene zaštitne mjere i dat pseudonim KDZ185.

Glavno ispitivanje trajat će tri sata, poslije čega će svjedoka ispitivati Karadžić.Naredne nedjelje na suđenju Karadžiću svjedočit će i Momčilo Mandić, koji je u aprilu 1992. godine bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RS, a od maja do novembra 1992. ministar pravde.

Mandić je pozvan da pruži iskaz u vezi sa navodnim doprinosom optuženog udruženom zločinačkom poduhvatu trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa teritorija koje su Srbi proglasili svojim.

Tužilaštvo je predalo u spise Mandićev iskaz sa ranijih svjedočenja u Hagu, u predmetima protiv Momčila Krajišnika i Miće Stanišića i Stojana Župljanina. Glavno ispitivanje trajat će osam sati, a optuženi je za unakrsno ispitivanje tražio 20 sati.

Haški tribunal tereti Karadžića za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini.
XS
SM
MD
LG