Dostupni linkovi

Španoviću pet godina zatvora za zločin u Staroj GradiškiVijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u petak je bivšeg pripadnika teritorijalne obrane tzv. SAO krajine Milana Španovića osudilo na pet godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i mučenje hrvatskih civila od novembra 1991. do kraja januara 1992. u zatvoru u Staroj Gradiški.

Obrazlažući presudu, predsjedateljica sudskog vijeća Vinka Beraha - Nikićević kazala je da je Španović (49) kriv jer je u zatvoru u Staroj Gradiški okrutno postupao prema hrvatskim civilima, mučio ih i tjelesno ozljeđivao, nanoseći im velike patnje, tjelesnu i duševnu bol, čime je izvršio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Po njezinim riječima, oštećene Bogunović Đuru, Filipović Luku i Kvočić Josipa u zarobljeništvu je optuženi fizički zlostavljao, kršeći time pravila međunarodnog prava o postupanju prema civilima tijekom oružanih sukoba. Petogodišnja je zatvorska kazna, kako je rekla, primjerena počinjenom kaznenom djelu.

Zamjenik srbijanskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kazao je da će odluka o eventualnoj žalbi na presudu biti donijeta nakon što tužiteljstvo dobije presudu pismeno. Dodao je kako ovaj sudski postupak predstavlja nastavak rada na institucionalnoj zaštiti žrtava ratnih zločina, te dobre suradnje sa hrvatskim pravosuđem.

U optužnici koju je srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine podiglo 3. lipnja 2009. navodi se da su krajem rujna i početkom listopada 1991., svi oštećeni, stanovnici sela Borovca u općini Novskoj, istjerani iz svojih kuća i odvedeni u zatvor u Staroj Gradiški, gdje su boravili do kraja siječnja 1992., kada su razmijenjeni ili pušteni.

Postupak protiv Španovića vodio je Županijski sud u Požegi, a srbijansko pravosuđe preuzelo je predmet temeljem Sporazuma o saradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, zaključenog između srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine i hrvatskoga Državnog odvjetništva.
XS
SM
MD
LG