Dostupni linkovi

Slovenački parlament odobrio hrvatsko poglavnje o bezbjednosti


Soljnopolitički odbor slovenačkog parlamenta u četvrtak je dao saglasnost da Hrvatska na sljedećoj pristupnoj konferenciji s Europskom unijom privremeno otvori pregovaračko poglavlje Spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika, izjavio je nakon sjednice odbora koja je bila zatvorena za javnost slovenački ministar inostranih poslova Samuel Žbogar.

"Mislim da će Hrvatska to poglavlje otvoriti do kraja ovog mjeseca", rekao je Žbogar.

Po njegovim riječima, relevantna je i primjedba vezana uz to poglavlje kao stajalište EU-a, a to je da Hrvatska na području trgovine i nadzora lakog oružja mora pratiti politiku Unije. "No, ta opravdana primjedba u ovom trenutku nije razlog da se poglavlje ne bi otvorilo. To je uslov za zatvaranje poglavlja", rekao je Žbogar novinarima nakon sjednice.

Žbogar je pojasnio da će Slovenija u vezi s pregovaračkim poglavljem Spoljana, sigurnosna i obrambena politika dati jednostranu izjavu vezanu uz pitanje granice. "U njoj ćemo naglasiti i potrebu da država kandidatkinja poštuje sve međunarodne obveze koje je prihvatila međunarodnim ugovorima", rekao je Žbogar.

Dodao je da se pitanje Ljubljanske banke rješava u okviru četvrtog poglavlja hrvatskih pristupnih pregovora, odnosno poglavlja Sloboda kretanja kapitala. "U kontaktu smo s Evropskom komisijom, kako bi to pitanje na odgovarajući način bilo uključeno u (pregovaračka) stajališta za zatvaranje tog poglavlja", rekao je Žbogar nakon sjednice odbora.

Formalno, odluku o suglasnosti za otvaranje i zatvaranje poglavlja donose dva parlamentarna odbora - odbor za spoljnu politiku i odbor za evropske poslove, a o tome odlučuju iza zatvorenih vrata. Odbor za europske poslove o tome je već zasjedao, ali odluka nije poznata niti je nakon sjednice bilo izjava.
XS
SM
MD
LG