Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za ratni zločin u Belom Manastiru



Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv šetvorice bivših pripadnika SUP-a Beli Manastir za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u opštini Beli Manastir (Hrvatska) u drugoj polovini 1991. godine.

U saopsstenju Tuzzilasstva navodi se da su Zoran Vukšić, Slobodan Strigić, Branko Hrnjak i Velimir Bertić optuženi za ubistvo najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti, protivzakonita zatvaranja, povrjeđivanje tjelesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovječna postupanja prema civilima.

Oni su tada bili pripadnici Jedinice za posebne namjene iz sastava policijskih oružanih grupacija takozvanih SAO Istočna Slavonija, Baranja I Zapadni Srem i svi su državljani Republike Srbije.

Tužilaštvo je 24. decembra 2009. godine podnijelo zahtjev za sprovođenje istrage istražnom sudiji Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu protiv četvorice osumnjičenih, kada ih je, na osnovu naloga Tužilasstva, priveo MUP Republike Srbije. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo je 2008. godine Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije ovaj krivični predmet Županijskog suda u Osijeku, na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida zaključenog u oktobru 2006. godine.
XS
SM
MD
LG