Dostupni linkovi

Kvartet za Bliski istok pozdravio ublažavanje blokade Gaze


Bliskoistočna "četvorka" pozdravila je danas ublažavanje blokade pojasa Gaze, ali i upozorila da je situacija u toj oblasti "neodrživa" i da je neophodno postizanje dugoročnog rešenja spora Izraela i Palestinaca.

"Nova politika u pogledu Gaze, koju je najavila izraelska vlada, dobrodošla je", navodi se u saopštenju kvarteta za Bliski istok koji čine SAD, Rusija, UN i EU.

Upozoreno je da je od velikog značaja na koji će se način nove mere primenjivati, jer će to biti "veoma važno za obezbeđivanje efikasnosti nove politike". Rusija, SAD, UN i EU izrazile su podršku i "legitimnoj zabrinutosti za bezbednost Izraela", istovremeno pozivajući na dugo očekivani nastavak mirovnih pregovora.

Izrael je tokom vikenda odobrio dostavljanje "robe u civilne svrhe" u pojas Gaze, ne odustajući međutim od pomorske blokade te oblasti kako bi sprečio unošenje ratnog materijala na palestinsku teritoriju.

Tu odluku izraelske vlasti su donele posle brojnih međunarodnih pritisaka za ukidanje blokade pojaza Gaze, posle napada 31. maja izraelske vojske na flotilu koja je prevozila humanitarnu pomoć Palestincima.

U operaciji izraelske vojske tada je poginulo devetoro ljudi, što je izazvalo brojne proteste širom sveta.
XS
SM
MD
LG