Dostupni linkovi

Do 13 časova glasalo oko 23 posto Poljaka


a vanredne predsedničke izbore u Poljskoj da da svoj glas nekom od 10 kandidata koji na čelu države mogu da zamene poginulog predsednika Leha Kačinjskog izašlo je danas do 13 časova 23,38 odsto od 30,5 miliona Poljaka sa pravom glasa, saopštila je danas u Varšavi Državna izborna komisija.

Veliko interesovanje za to da svojim glasom na nekom od 263 birališta širom sveta, između ostalog i na pet brodova pod poljskom zastavom i sa poljskim kapetanom, doprinesu odluci ko će narednih pet godina voditi zemlju pokazuju Poljaci u dijaspori.

Izbori protiču bez većih problema i u područjima Poljske koja su u maju i junu pogodile katastrofalne poplave a voda se negde još nije povukla i u nekima od gradova i naselja lokalne vlasti su obezbedile amfibije da prevezu ljude na birališta.

"Izbori su mirniji nego ranijih godina. Zabeležili smo nekoliko pocepanih zastava ili skinutih tabli sa oznakama birališta", saopštili su danas na konferenciji za novinare u varšavi članove Državne izborne komisije.

Ne očekuje se da će Poljaci na 25.776 birališta koja su otvorena od 6.00 do 20.00 časova uspeti već danas da izaberu novog predsednika. Prema poslednjim anketama raspoloženja birača, nijedan od dvojice najjačih kandidata nema šanse da već u prvom krugu osvoji više od 50 odsto glasova potrebnih za pobedu.

Dva favorita su predsednik Sejma Bronjislav Komorovski (58) za vladajuću liberalnu Građansku platformu i brat blizanac Leha Kačinjskog, lider njihove konzervativne opozicione stranke Pravo i pravda, Jaroslav (61). Drugi krug vanrednih predsedničkih izbora u Poljskoj trebalo bi da se održi 4. jula.
XS
SM
MD
LG