Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD: Smtrna kazna izvršena streljanjemAmerikanac Roni li Gardner (Ronnie Lee Gardner), , koji je osuđen na smrt zbog dva ubistva, pogubljen je pred streljačkim vodom i on je tek treći osuđenik od 1976. godine nad kojim je u SAD izvršena smrtna kazna na taj način.

Gardner (49) je sam izabrao da umre pred streljačkim vodom pre nego što je ova praksa ukinuta u američkoj saveznoj državi Juti.

Njegova poslednja šansa za odlaganje izvršenja smrtne kazne bila je u žalbi koja je odbijena pred američkim Vrhovnim sudom. Guverner Jute Geri Herbert takođe je juče odbacio Gardnerov zahtev za privremeno odlaganje pogubljenja.

Četiri puške bile su napunjene bojevom municijom, a jedna "ćorkom", kako bi se omogućilo članovima streljačkog voda da gaje određenu sumnju da li su oni bili ti koji su ispalili smrtonosni hitac u Gardnerove grudi.

Poput većine američkih saveznih država, u kojima je dozvoljena smrtna kazna, i Juta sada koristi smrtonosnu injekciju kao glavni način pogubljenja osuđenih na najstrožu kaznu. Streljački vod kao alternativa postoji još samo u Oklahomi.

Gardner je osuđen na smrt zbog ubistva svog advokata Majkla Burdela u kojeg je pucao dok je pokušavao da pobegne iz sudnice. On je bio u sudnici da bi se suočio sa optužbama za ubistvo barmena Melvina Oterstroma.
XS
SM
MD
LG