Dostupni linkovi

Očekuje se učešće Srbije u još dve mirovne misije


Vojska Srbije na jednoj od vežbi, arhiv
Vojska Srbije na jednoj od vežbi, arhiv
Skupština Srbije trebalo bi uskoro da donese odluku o učešću pripadnika Vojska Srbije u mirovnim misijama u Libanu i na Kipru. Veći deo političkih predstavnika otvoreno zastupa učešće Srbije u takvim operacijama, a predstavnici vojske ističu da je to za njihove ptipadnike veoma važno.

Srbija ima velike potencijale za učešće u mirovnim i multinacionalnim operacijama, ali da li će te resurse iskoristiti zavisi od odluke Skupštine, kaže Vlajko Senić član skupštinskog odbora za bezbednost.

On za RSE ističe da Srbija ima malo toga da ponudi Evropskoj uniji, ali da je jedan od najozbiljnijih resusrsa doprinos globalnoj bezbednosti:
Ne možemo da živimo izolovano i moramo da prihvatimo činjenicu da je bezbednost nedeljiva kategorija.


”Mislim da taj resusrs Srbija treba da koristi i u svom spoljnopolitičkom interesu i ja verujem da će vreme koje se nalazi ispred nas stvoriti politički okvir da se Srbija u bezbednosnim misijama vojno-policijskim angažuje tamo gde god je moguće i sa naše strane gde god je to potrebno. Smatram da ne možemo da živimo izolovano i da moramo da prihvatimo činjenicu da je bezbednost nedeljiva kategorija i, sa druge strane, u potpunosti podižemo kredibilitet naše zemlje i dajemo snažnu poruku partnerima od kojih sutra možemo očekivati podršku u zaštiti nekih naših drugih interesa”,
kaže on.

Skupština još uvek nije donela konačnu odluku da li će pripadnici Vojska Srbije ove godine učestvovati i u misijama u Libanu i na Kipru. U ovom trenutku 34 pripadnika vojska i policije učestvuje u 4 mirovne misije širom sveta - Kongo, Liberija, Obala Slonovače i Čad, dok policajci učestvuju u misijama u Liberiji i na Haitiju.

Veliko interesovanje oficira


Zoran Krasić, arhiv, foto: Vesna Anđić
Za sada, jedino se Srpska radikalna stranka (SRS) oštro protivi učešću vojske i policije u mirovnim operacijama u svetu. Zoran Krasić, potpredsednik SRS kaže da postoji grupa razloga za takav njihov stav:

”Sećamo se šta je sve bilo u bliskoj prošlosti pod okriljem, pod navodnicima, međunarodne zajednice, to je prva grupa razloga, a druga grupa razloga se zasniva na tome što naša ekonomska situacija nama ne omogućava da sebi pružimo tu vrstu luksuza da čak i taj simboličan broj vojnika šaljemo u inostranstvo u okviru tih misija, jednostavno, mi nemamo taj potencijal i nismo baš tako značajan faktor”
, kaže on.

Ove godine predviđeno ja da će u svim misijama učestvovati 134 pripadnika vojske i policije i to 98 vojnika i 36 policajaca.

Načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću Petar Bošković, kaže za RSE da u vojsci vlada veliko interesovanje među oficirima za učešće u mirovnim misijama i da Vojska Srbije otvoreno podržava ovakve vojne operacije:

”U našem je interesu da budemo prisutni u što više misija, znači, da budemo provajderi bezbednosti, odnosno mira, a ne samo njegovi korisnici. Naravno, to je veliki izazov za razmenu iskustava i svega ostalog što mirovne misije sa sobom nose, ali mi smatramo da je to deo profesije svakog pravog profesionalca tako da sa te strane nemamo nikakva problem”,
kaže on.

Marko Milošević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kaže za RSE da još uvek nema detaljne analize uvezi sa dobiti i gubicima učešća u mirovnim misijama, ali da je jedno sasvim sigurno:

”Ovim se otvaraju brojna vrata”, kaže on.
XS
SM
MD
LG