Dostupni linkovi

OSCE: Poziv na prekid nasilja u Kirgistanu


Organizacija za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE) pozvala je na prekid nasilja u Kirgistanu i izjavila da je spremna pomoći u rješavanju krize u toj zemlji centralne Azije.

U izjavi objavljenoj na posebnom sastanku Stalnog vijeća OSCE-a u Beču 56 zemalja članica "izrazilo je veliku zabrinutost pred razvojem događaja i pozvalo sve zajednice u Kirgistanu da se odreknu nasilja".

OSCE je izjavio da je spreman pomoći Kirgistanu i raditi s onima koji namjeravaju riješiti trenutnu krizu i spriječiti širenje napetosti u regiji.

Kazahstan trenutno predvodi rotirajuće predsjedništvo OSCE-a. Negov ambasador Kairat Abdrakhmanov je rekao da su zemlje članice organizacije "jedinstvene u stavu o hitnoj uspostavi mira u Kirgistanu kako bi se spriječilo novo nasilje i gubici ljudskih života.

Više od 100.000 ljudi, od kojih su većina žena uzbečkog porijekla, izbjeglo je u Uzbekistan pred sukobima u Kirgistanu gdje je u posljednjih pet dana ubijeno 170, a ranjena 1.762 čovjeka, prema saopćenju kirgistanskog ministarstva zdravlja.
XS
SM
MD
LG