Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jeremić: EU je glavni prioritet srpske vlade


Ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić rekao u Budvi da se Srbija zalaže za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji i za pridruživanje Zapadnog Balkana EU.

Na ministarskom sastanku Centralnoevropske inicijative, Jeremić je rekao da je Srbija odlučna na svom putu ka EU, što glavni prioritet srpske vlade.

"Kao najveća zemlja na Zapadnom Balkanu, spremni smo da odigramo ključnu ulogu u zajedničkim naporima sa ciljem da proces proširenja obuhvati i posljednji neintegrirani dio Evrope", rekao je Jeremić.

U cilju jačanja regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa, dodao je on, Srbija podržava uspostavljanje međunarodne arbitraže u rješavanju graničnog spora između Slovenije i Hrvatske i zalaže se za skoru viznu liberalizaciju za građane Bosne i Hercegovine i Albanije.

Jeremić je izrazio nadu da će, nakon jučerašnje odluke Savjeta ministara EU kojom se odobrava početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU, u najskorije vrijeme u Evropskoj komisiji biti razmatrana i kandidatura za članstvo Srbije u Uniji.
XS
SM
MD
LG