Dostupni linkovi

Premijera predstave „Football, Football“ u Sarajevu


Haris Pašović sa glumcima iz predstave Football, Football, Fotografije uz tekst: Midhat Poturović
Haris Pašović sa glumcima iz predstave Football, Football, Fotografije uz tekst: Midhat Poturović
Premijera najnovije predstave autora i bh. režisera Harisa Pašovića „Football, Football“ će biti održana 15. i 16. juna na prostoru bivše tvornice Vaso Miskin Crni u Sarajevu. Riječ je o koprodukcijskom projektu u kojem učestvuju East West Centar iz Sarajeva, sa Napoli Teatro Festivalom, Singapore Arts Festivalom, belgijskom kompanijom savremenog plesa Les Ballets C de la B i Institutom Flota iz Slovenije.

U pitanju je trenutno jedna od najvećih teatarskih koprodukcija u svijetu. Učestvuju umjetnici iz sedam zemalja sa četiri kontinenta. Kroz glumu, ples, te vješto žongliranje sa loptom uz muziku jednog od vodećih azijskih kompozitora Phillipa Tana, predstava sugeriše zašto je fudbal dobio epitet najvažnije sporedne stvari na svijetu.

„Predstava govori o običnim ljudima i kako fudbal oblikuje njihove živote. Svuda nailazimo na sirotinjske kvartove u kojima ljudi teško žive, u kojima ima puno imigranata i kriminala, ali interesantno je da se u ovim kvartovima igra i najbolji fudbal. Upitali smo se zašto je to tako. Zašto su najbolji fudbaleri svijeta upravo oni koji su započinjali u tim kvartovima i koji su napravili zavidnu fudbalsku karijeru?“,
kaže Haris Pašović.

Glumci iz predstave Football, Football
Pripremanje predstave u Singapuru, Napulju i Sarajevu donijelo je učesnicima različita iskustva, ističe italijanski glumac Stefano Ferrero:

„Momci iz Singapura su nas naučili da žongliramo sa loptom, dok nas je Ibrahim učio kako da kroz afrički ples lakše savladamo bol. Teatar je iskustvo koje zajedno stvaramo i dijelimo.“


Novi vidici

„Iskustvo s ovom predstavom će nam omogućiti da otvorimo nove vidike. Glumci su zbog jezika često ograničeni da igraju samo u zemlji u kojoj žive. Ovo je prilika da se radi na jednom međunarodnom projektu. Naš rad je u stalnom progresu. Dolaskom u novi grad mi ugrađujemo nova iskustva u samu predstavu“, kaže glumac također iz Italije Andrea Capaldi.

U plejadi internacionalnih učesnika igra i mladi bh. glumac Adi Hrustemović:
Učesnik predstave Football, Football

„Odličan je osjećaj biti dio ove ekipe s obzirom da dolazimo iz svih dijelova svijeta. Različite energije i mentaliteti su se, nesvjesno, kondenzovali u jednu usmjerenu energiju.“

Za potrebe predstave jedno od skladišta bivše tvornice Vasko Miskin Crni je pretvoren u scenu. Predstava traje 90 minuta, koliko i jedna fudbalska utakmica. Nakon sarajevske premijere, predstava putuje u trenutno žarište fudbala - Južnoafričku Republiku.
XS
SM
MD
LG