Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Desnica osvojila većinu na izborima u Slovačkoj


Na parlamentarnim izborima u Slovačkoj opoziciona desnica je prema preliminarnim rezultatima osvojila većinu od 79 poslanika od 150 u slovačkom parlamentu, ali premijer Robert Fico čiji SMER ima pojedinačno najviše glasova, 35 odsto, traži da on pokuša da sastavi vladu.

Nakon što je Ured za statistiku prebrojao glasove sa 99,7 odsto birališta, Ficov SMER osvojio je 34,8 odsto glasova većine od 58,8 odsto od 4,3 miliona Slovaka koji su izašli na izbore.

Jedini mogući koalicioni partner Ficovih socijaldemokrata, nacionalistička Slovačka narodna stranka (SNS), osvojila je pet odsto, a glavni saveznik u sadašnjoj vladi, Pokret za demokratsku Slovačku bivšeg premijera Vladimira Mečijara, nakon 20 godina ispao je iz parlamenta.

Liderka druge najjače stranke, Slovačke demokratske i hrišćanske unije (SDKU), koja je osvojila 15,4 odsto glasova, Iveta Radičova poručila je Ficu da sa SMER-om nema o čemu da razgovara a novinarima je jutros rekla da već danas kreće u pregovore o vladi. Zajedno sa Hrišćanskim demokratskim pokretoa (KDH) koji je osvojio 8,5 odsto glasova i novim strankama - liberalnom Sloboda i solidarnost i njenih 12,1 odsto glasova i novom umerenom strankom slovačkih Mađara Most-Hid, koja je dobila 8,1 odsto, Radičova kreće u pregovore o formiranju vlade.
XS
SM
MD
LG