Dostupni linkovi

Milioni iz evropskih fondova za razvoj poljoprivrede ostaju neiskorišteni


Protest poljoprivrednika u BiH kako bi skrenuli pažnju na domaću proizvodnju, 27. avgust 2009. Foto: Midhat Poturović
Protest poljoprivrednika u BiH kako bi skrenuli pažnju na domaću proizvodnju, 27. avgust 2009. Foto: Midhat Poturović
U BiH se godišnje uveze 2 milijarde KM vrijednosti poljoprivrednih proizvoda. Bh. poljoprivrednici u isto vrijeme jedva sastavljaju kraj s krajem. Zbog političkih prepucavanja koja koče formiranje ministarstva poljoprivrede na državnom nivou milioni sredstava iz evropskih fondova namijenjenih za razvoj ove oblasti ostaju neiskorišteni.

Ovim tempom, zemlji će trebati 7 godina da ispuni uslove koje nalaže EU, koja ovaj segment smatra najznačajnijim i za njega se izdvaja 45 % evropskog budžeta.

Bosna i Hercegovina - prihvatanjem Zajedničke poljoprivredne politike sa EU - obavezala se da će kroz akcioni plan provesti 63 različite mjere od kratkoročnih prioriteta i 36 različitih mjera od srednjoročnih prioriteta. Mada su za provođenje ovih mjera zadati i vremenski rokovi, malo šta je urađeno.

Član Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić ističe da je osnovni problem što u državi ne postoji jedinstvena poljoprivredna politika.

BiH ima 12 ministarstava poljoprivrede na nivou entiteta i kantona i svako vodi svoju politiku, a država je potpuno isključena iz toga, kaže Pejić:

„Evropska unija ne pozna riječi entitet ili kanton, u ovom smislu djelovanja poljoprivrede. EU zanima jedno mjesto, jedan predstavnik koji će raditi sve ostale transfere, odnosno zastupati cijelu BiH naspram EU i prenijeti poruku, a evo, i sredstva, kroz IPA fondove, preko jedne institucije na cijeli prostor BiH.“
EU zanima jedno mjesto, jedan predstavnik koji će raditi sve ostale transfere, odnosno zastupati cijelu BiH naspram EU i prenijeti poruku, a evo, i sredstva, kroz IPA fondove, preko jedne institucije na cijeli prostor BiH.

Petogodišnji pokušaji poljoprivrednika da se na državnom nivou formira ili ministarstvo poljoprivrede ili neka agencija koja bi objedinila politiku u ovoj oblasti nisu dali rezultata. Ovaj sastanak je samo potvrdio da političkog dogovora oko toga neće biti jer stranke iz RS smatraju da bi formiranje ministarstva poljoprivrede na državnom nivou predstavljalo prenos nadležnosti, kaže funkcioner Stranke za BiH Muharem Murselović:

„Oni smatraju da to nije bitno. Oni smatraju da je nepotrebno formiranje državnog ministarstva, a bez prenosa nadležnosti na državni nivo, kada je ovo u pitanju, ne može se ni formirati to ministarstvo.“


Riješiti problem koordinacije na državnom nivou

Funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Nikola Baštinac, ističe da će se o ovome moći razgovarati tek nakon oktobarskih izbora:

„Mi smo svjesni zahtjeva EU, ne samo tog, nego i svih ostalih, ali takođe smo svjesni da i drugim državama, kada su pristupale EU, zahtjevi Evropske unije nisu bili sveto slovo i da se moglo pregovarati. Najbitnije je da se unutar BiH postigne konsenzus između predstavnika tri naroda.“

Potpredsjednk Partije demokratskog progresa, Slaven Pekić:

„Ovaj zahtjev, ili stav, Evropske unije da mora postojati jedno mjesto, jedna adresa, je sasvim razumljiv i normalan. Tako je svugdje i mi to razumijemo. Što se nas tiče, uopšte nije problem da imamo jedno mjesto, jednu adresu koja će komunicirati sa Briselom. Naravno, zbog iskustava, moram da napomenem da se ne može pod tim, na mala vrata, vršiti promjena Ustava ili nešto drugo.“


Majkl Tejtam
I dok poljoprivrednici svake godine gube milione maraka koje bi mogli dobiti od Evropske unije, a država gubi više od dvije milijarde maraka godišnje zbog uvoza prehrambenih proizvoda, bh. političari kažu da će za ispunjavanje evropskih uslova u ovoj oblasti Bosni i Hercegovini trebati sedam godina.

Britanski ambasador u BiH Majkl Tejtam (Michael Tatham) ističe da je što prije potrebno riješiti problem koordinacije na državnom nivou jer, kako je rekao, ovo nije pitanje centralizacije, nego pitanje funkcionalnosti.

„Članstvo u Evropskoj uniji nije nešto apstraktno nego nešto što ima uticaja na naše svakodnevne živote. A za pristupanje velikim sredstvima koja EU daje za pomoć razvoju poljoprivrede i ruralnom razvoju, potreban je aktivan angažman bh. vlasti“
- kazao je Tejtam.

Poljoprivredni sektor je jedan od najznačajnijih sektora za EU, pa je za njega vezano 50 posto Acquis-a i 45 posto evropskog budžeta.

Preporuka Inicijative političarima je da se u potpunosti primijeni Zakon o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH, te da se usklade zakonodavstva na nižim nivoima i sistem podrške u poljoprivredi.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Na vratima Evrope:
U Evropskom parlamentu vlada atmosfera podrške BiH
Voorst tot Voorst: Razmišljanje bh. političara mora se promijeniti
Milioni iz evropskih fondova za razvoj poljoprivrede ostaju neiskorišteni
Bh. umjetnici promovišu zemlju u najboljem svjetlu

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG