Dostupni linkovi

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske: Kalinić zasad ne može biti izručen Srbiji


Sretko Kalinić, pripadnik tzv. zemunskog klana koji je juče teško ranjen kod jezera u Rakitju, ne može biti izručen Srbiji jer je hrvatski državljanin, no to će biti moguće ako se prihvate predložene izmjene hrvatskog Ustava i potpiše bilateralni ugovor između dvije zemalje kojim će se omogućiti izručenje vlastitih državljana kada su u pitanju najteža i najopasnija kaznena djela, saznaje se danas u hrvatskome Ministarstvu pravosuđa.

Srbijanska ministrica pravde Snežana Malović najavila je da će tražiti izručenje 36-godišnjega Kalinića, kojega Srbija od 2003. traži jer je pravosnažno osuđen zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića i mnogih drugih zločina.

U hrvatskome Ministarstvu pravosuđa kažu kako još nisu dobili zahtjev za izručenje Kalinića, koje u ovom trenutku nije ni moguće jer je on hrvatski državljanin pa ga štiti Ustav koji zabranjuje izručenja hrvatskih građana drugim zemljama.

Sretko Kalinić rođen je u Zadru, a u Srbiji je poznat kao pripadnik tzv. zemunskog klana po nadimku Zver.

Sumnja se da ga je jučer u Rakitju teško ranio Miloš Simović (31), također pripadnik te srbijanske kriminalne skupine za kojim se traga.

I on je zbog učešća u ubistvu premijera Đinđića osuđen u Beogradu, a u bijegu je takođe od 2003.
XS
SM
MD
LG