Dostupni linkovi

Gejts: Potreban napredak u Avganistanu


Ministar odbrane SAD-a Robert Gejts rekao je danas u Londonu da će se istopiti svaka podrška javnosti ratu u Avganistanu ako tamošnje međunarodne snage do kraja ove godine ne izađu iz "pat-pozicije".

Podrška ratu u Avganistanu slabi u SAD, a jenjava i u Velikoj Britaniji.

Gejts je rekao novinarima da je komandant snaga NATO u Avganistanu, general Stenli Makristal "uvjeren da će do kraja godine biti dovoljno napretka da se opravda strategija i nastavi njeno sprovođenje".

On je međutim dodao da nema iluziju da će vojni uspjesi u tom sukobu koji traje već osam godina biti laki, i upozorio da je pred međunarodnim snagma "teško ljeto" u borbi protiv talibana.

U poslednja četiri dana poginula su 23 vojnika NATO-a u sukobima, eksplozijama mina i u padu helikoptera. Gejts je priznao da zbog tih gubitaka svakim danom jača pritisak na zapadne prijestonice da svojoj javnosti pokažu napredak.

SAD i saveznici, uz pomoć avganistanske vojske, imaju prednost u većem dijelu zemlje, ali ključni djelovi su i dalje pod kontrolom talibana gdje ih i dalje podržava lokalno stanovništvo.
XS
SM
MD
LG