Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Završen susret lideri narodnih stanaka iz jugoistočne Evrope


Konferencija lidera političkih stranaka koje pripadaju grupaciji Evropske narodne stranke (EPP) iz zemalja jugoistočne Evrope, koja je organizov danas u Sarajevu o temi saradnje i zajedničkog zalaganja za EU, završena je usvajavanjem zajedničke izjave.

U ovoj izjavi su lideri EPP stranaka izrazili punu podršku perspektivi za članstvo svih zemalja regiona u EU, ocjenivši kako bez jugoistočne Evrope, potpuno integrirane u EU, politička i geografska slika Evrope neće biti kompletna.

Lideri su, kako se navodi u izjavi, uvjereni da su dobrosusjedski odnosi, uz puno poštivanje teritorijalnog suvereniteta i integririteta, zajednički interes, kao i da se za sva otvorena pitanja moraju pronaći prihvatljiva rješenja u evropskom duhu saradnje.

"Naše različitosti su naša prednost, a ne razlozi za sukobljavanje, zbog čega ćemo raditi na afirmaciji očuvanja zajedničkih vrijednosti", poručili su u izjavi predstavnici stranaka EPP grupacije iz jugoistočne Evrope.

Potcrtali su i da postoji odgovornost svake države da počinioci ratnih zločina budu procesuirani i kažnjeni, nestali pronađeni i dostojanstveno sahranjeni, u čemu je nezamjenjiva uloga Haškog tribunala i domaćih sudova.

Ovaj sastanak održan je u organizaciji Stranke demokratske akcije i uz podršku Evropske narodne stranke, učestvovali su lideri EPP stranaka iz BiH - lideri SDA Sulejam Tihić, PDP-a Mladen Ivanić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić, te Srbije, Makedonije, Slovenije i Hrvatske.
XS
SM
MD
LG