Dostupni linkovi

Završen susret lideri narodnih stanaka iz jugoistočne Evrope


Konferencija lidera političkih stranaka koje pripadaju grupaciji Evropske narodne stranke (EPP) iz zemalja jugoistočne Evrope, koja je organizov danas u Sarajevu o temi saradnje i zajedničkog zalaganja za EU, završena je usvajavanjem zajedničke izjave.

U ovoj izjavi su lideri EPP stranaka izrazili punu podršku perspektivi za članstvo svih zemalja regiona u EU, ocjenivši kako bez jugoistočne Evrope, potpuno integrirane u EU, politička i geografska slika Evrope neće biti kompletna.

Lideri su, kako se navodi u izjavi, uvjereni da su dobrosusjedski odnosi, uz puno poštivanje teritorijalnog suvereniteta i integririteta, zajednički interes, kao i da se za sva otvorena pitanja moraju pronaći prihvatljiva rješenja u evropskom duhu saradnje.

"Naše različitosti su naša prednost, a ne razlozi za sukobljavanje, zbog čega ćemo raditi na afirmaciji očuvanja zajedničkih vrijednosti", poručili su u izjavi predstavnici stranaka EPP grupacije iz jugoistočne Evrope.

Potcrtali su i da postoji odgovornost svake države da počinioci ratnih zločina budu procesuirani i kažnjeni, nestali pronađeni i dostojanstveno sahranjeni, u čemu je nezamjenjiva uloga Haškog tribunala i domaćih sudova.

Ovaj sastanak održan je u organizaciji Stranke demokratske akcije i uz podršku Evropske narodne stranke, učestvovali su lideri EPP stranaka iz BiH - lideri SDA Sulejam Tihić, PDP-a Mladen Ivanić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić, te Srbije, Makedonije, Slovenije i Hrvatske.
XS
SM
MD
LG