Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bramerc predlaže novu strategiju u traženju bjegunaca


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc dostavio u izvještaju Ujedinjenim nacijama predlaže i izmjene dosadašnje strategije u potrazi za odbijeglim Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

U dokumentu u koji je B92 imala uvid, umesto trošenja vremena na pojedinačne potrage, Bramerc predlaže srbijanskim operativcima da istrage usmjere u više pravaca u isto vreme.

U izveštaju koji je već proslijeđen diplomatama u Ujedinjenim nacijama, stoji i Bramercova ocjena da nema dokaza koji bi ukazali da se Ratko Mladić ne nalazi u Srbiji.

Haški tužilac pozitivno ocenjuje saradnju sa Nacionalnim savjetom za saradnju sa Tribunalom koji je, kako se navodi, ispunio sve zahtjeve Tužilaštva za dostavu dokumenata.

Kao naročito važnu, Bramerc pozdravlja predaju oko tri hiljade stranica dnevnika Ratka Mladića haškoj kancelariji. On ocenjuje da je riječ o "informacijama od velike važnosti" za veći broj suđenja pred Tribunalom.

Serž Bramerc će sredinom mjeseca obrazlagati izvještaj pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija, a o saradnji Srbije obavjestiće i ministre Evropske unije.
XS
SM
MD
LG