Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bler: Blokada Gaze kontraproduktivnaBritanski Independent objavio intervju s Tonijem Blerom, koji je trenutno na dužnosti izaslanika za Bliski istok, i prvi put je govorio za novine otkako je na turskom brodu koji plovio ka Gazi došlo do izraelske akcije. Bleir je izjavio da je izraelska blokada Gaze, uspostavljena otkako je Hamas došao na vlast prije tri godine, kontraproduktivna.

Bler je Independentu rekao da Gaza ne može biti kao Zapadna obala, koja je prošle godine zabilježila ekonomski rast od 8,5 posto, jer je "Hamas zadužen za nju".

Bivši britanski premijer posebno je upozorio da ljudima u Gazi ne treba oduzimati nadu u budućnost, i to posebno mladima koji čine polovicu populacije. Od njih ne treba stvarati neprijatelje, rekao je Blair, kao što ne treba gušiti i privatni sektor u Gazi.

Ipak specijalni izaslanik međunarodne zajednice za Bliski istaka je više puta kako svijet mora razumjeti zbog čega su Izraelci zabrinuti za svoju sigurnost i da vojnika Gilada Shalita već četiri godine u zarobljeništvu drže palestinske snage.
XS
SM
MD
LG