Dostupni linkovi

Vlasnik "Peveca" uhićen, tvrtka ide dalje


Pevec
Pevec
Uhićenje Zdravka Peveca, njegove supruge i računovotkinje neće imati negativnog utjecaja na poslovanje tvrtke „Pevec“ u stečaju, jer ih povezuje samo ime, kažu u toj tvrtki. Tvrtka „Pevec“ sa 11 tržnih centara u Hrvatskoj otišla je pred nekoliko mjeseca u stečaj, ali iznova staje na noge, dok filijale u u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji imaju svaka svoju sudbinu.

Vlasnik trgovačkog lanca „Pevec“ Zdravko Pevec i njegova supruga Višnja, kao i njihova računovotkinja Dragica Barišić uhićeni su u četvrtak uveče zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlasti. To je potvrdio odvjetnik Pevecovih Čedomir Jakovljević, dok je glasnogovornik Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske Dražen Medved po slovu zakona morao ostati neodređen:

„Dakle, za ove tri uhićene osobe sumnja se da su počinile kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, kao i pomaganja u počinjenju ovog kaznenog djela. Daljnje kriminalističko istraživanje je u tijeku, a o njegovom ishodu izvijestit ćemo javnost – naknadno.“

Pevec je nedavno ispitan u bjelovarskoj policiji povodom prijave dobavljača da je za robu izdao mjenice bez pokrića. Pevecovo carstvo sa 14 tržnih centara po Hrvatskoj otišlo je u stečaj koncem prošle, odnosno početkom ove godine.

Pevec se protivio stečaju i pokušavao ga odgoditi, ali stečajna uprava digla je tvrtku iz mrtvih i otvorila sve „Pevecove“ robne centre osim jednog. Stečajni upravitelj „Peveca“ Darko Šket za RSE komentirao je aktualne događaje:

„Rezultati su relativno dobri i smatram da ovo ne bi smjelo utjecati, jer osim imena – sve drugo je potpuno odvojeno. Jedino nas ime veže, a ono se ne može promijeniti dok je stečajni postupak u tijeku. Očekujem da se ne smije ništa dogoditi da pokvari sve ovo što smo do sada napravili.“

Spašavanje od stečaja

Jedan o Pevec centara u Hrvatskoj dok je trajao štrajk radnika, studeni 2009.
U Srbiji postoje tri društva kojima je vlasnik „Pevec - Bjelovar“ u stečaju, a najvažnije je ono u kojem je trgovački centar u Beogradu koji je sada zatvoren, kaže stečajni upravitelj „Peveca“:

„I tu činimo napore i mi i OTP banka kao najveći vjerovnici – OTP sa 19 milijuna eura i „Pevec“ u stečaju sa 17 milijuna eura. Postoji interes da se taj centar održi i da ne ode u stečaj, odnosno postoji interes da se proda po što boljoj cijeni i da se vrati dio dugovanja „Peveca“ Bjelovar i Zagreb.“

Ovaj plan mogao bi biti ugrožen zbog toga što su neki vjerovnici „Peveca“ Beograd, njihovi beogradski dobavljači, dali prijedlog za stečaj i tog poduzeća.

„S obzirom da je za 14. 6 zakazano ročište, bojim se da će to zapravo biti vrlo teško spasiti taj centar. Upravo idući tjedan pokušavamo još učiniti neke dodatne napore da taj centar ne ode u stečaj, jer ako ode u stečaj, onda su daleko manje šanse za ovo što sam rekao.“

U Banja Luci je poslovanje prekinuto otvaranjem stečajnog postupka 26. studenog prošle godine, a najveći dio imovine preuzela je Raiffeisen banka, koja je temeljem plasiranih kredita potraživala preko 14 milijuna eura. Darko Šket pojašnjava:

„I tu ne očekujem nikakve pozitivne inpute za vjerovnike iz Hrvatske, s obzirom na to da se centar u Banja Luci prodaje u ovršnom postupku od strane banke, i tu vjerojatno neće biti nitko namiren osim banke.“


Koncem svibnja je zbog nepostojanja zainteresiranih kupaca propala prva licitacija za prodaju zemljišta banjalučkog trgovačkog centra Pevec u Tuzli, koja je zajedno sa dijelom opreme te kompanije procijenjena na četiri milijuna eura. Raiffeisen banka, koja je preuzela najveći dio imovine banjalučkog „Peveca“ ima zakonsku obavezu do 1. rujna unovčiti preuzetu imovinu, ili u njoj pokrenuti osnovnu djelatnost tvrtke.

U Makedoniji se poslovanje „Peveca“ i dalje odvija u tržnom centru u Gostivaru, koji je u zakupu, kaže stečajni upravitelj Šket:

„On je s nekim rubnim rezultatima, dakle nije niti loše niti dobro, ali postoji zemljište od 180.000 kvadratnih metara koje predstavlja prilično veliku vrijednost, i prodajom tog zemljišta bi se naplatio dio vjerovnika „Peveca“ Bjelovar.“

*****
Pročitajte i ovo
Sunovrat "Peveca"
Otvoren Pevec tržni centar u Beogradu
XS
SM
MD
LG