Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otvoren Pevec tržni centar u Beogradu


Otvoren je još jedan tržni centar u Srbiji, ovog puta najveći u zemlji. U pitanju je hrvatska kompanija, što za ovdašnje potrošače i nije neka novost, jer brojne firme iz Hrvatske već godinama dobro posluju na srpskom tržištu.

Reciprocitet na postoji, na prste jedne ruke mogu se nabrojati firme iz Srbije koje posluju u Hrvatskoj, a među njima nema ni jedne trgovinske:


RSE: Koliko dugo čekate u redu?


"Otprilike pola sata. Služili su neko vino, a ne znam kako se zove. Hoću da ga kupim jer je veoma pitko."

"Vino jesam dobio, ali nisam zbog toga došao."


RSE: A zbog čega ste došli?


"Zbog frižidera."

"Čekam da uđem. Polako, marvo! Ne gurajte se, polako!"

"Obožavam sniženja."

"Vrlo je važno iz koje su zemlje, jer su to sve, ipak, srpski proizvodi bez obzira gde se nalazimo."

"Slabo dolazim, penzija mi je mala, pa ne idem u trgovine."


RSE: A danas, ipak, čekate u redu?


"Došla sam samo da vidim."


RSE Da li Vas bole noge?


"Bole i zebu."


Crvena traka na otvaranju prvog hipermarketa hrvatske Grupe Pevec u Srbiji, na periferiji Beograda, svečano je presečena uz prigodan kulturno-umetnički program i u prisustvu srpskog ministra trgovine Slobodana Milosavljevića. Kupci koji su, kao i mnogo puta do sada u sličnim prilikama, u stampedu pohrlili da pazare nešto jeftino u žutom objektu od 40.000 hiljada kvadrata mogli su da biraju od hrane do traktora i drugih poljoprivrednih mašina.


Vlasnik kompanije Zdravko Pevec na licu mesta, pred svitom domaćih privrednika, političara i novinara, rekao je da je u ovaj posao investirao 40 miliona evra i zaposlio 300 lokalnih radnika. Za naš program izjavio je da očekuje dobar prijem kupaca u Srbiji:


"To je možda tajna mog uspeha, ja sam običan čovek, ali sam prošao od Triglava do Đevđelije - nikada nisam poznavao granice. Za mene ovde nikakvih prepreka nije bilo, ne bavim se politikom, a gospodarstvo je nešto što čini narodu zadovoljstvo. Dakle, mi smo iz naroda, ostajemo sa narodom, živimo uz narod i svi ste nam dobrodošli - dobrodošle su i sve firme iz Srbije u Hrvatsku."


Trgovinske firme iz Hrvatske nisu nepoznate u Srbiji, već su se dobro pozicionirale, jer od pre nekoliko godina tu posluju Imocentar i Idea Ivice Todorića, Magma Goranka Fižulića sa brendom Turbolimač, koji praktično ima najveći udeo na tržištu igračaka, tu su Podravka i Kraš, pa se njihove reklame, kao na primer vode Jana, mogu videti na svim ovdašnjim televizijama. Na otvaranju Peveca, pitali smo ministra Slobodana Milosavljevića da li trgovinske kompanije iz Srbije žele da nastupe u Hrvatskoj:


"Interes svakako postoji, da sam ja ministar trgovine Hrvatske jedva bih dočekao da se jedan srpski trgovinski lanac pojavi na tržištu Hrvatske zato što je nužno da se naše ekonomije isprepliću, da se pokaže ko je bolji, kako bismo se pripremili za onu snažniju evropsku konkurenciju. Nadam se da će Hrvatska na isti način dočekati investitore iz Srbije kao što mi dočekujemo investitore iz Hrvatske, da neće biti ni vidljivih ni nevidljivih prepreka i da će, ipak, pobediti interes i biznis."


Privrednici i vlasnici velikih trgovinskih firmi u Srbiji za sada čekaju na ulazak na hrvatsko tržište, pa u toj zemlji još nema ni Delte Miroslava Miškovića, za koju tvrde da je jedna od najjačih kompanija u jugoistočnoj Evropi, dok je jedini iole ozbiljniji posao u Hrvatskoj kroz kooperaciju napravio beogradski Komtrejd, proizvođač informatičke opreme.


Ekonomista Aleksandar Stevanović, iz Centra za slobodno tržište, za naš program kaže da je pod okriljen Delte u Srbiji sva trgovina, i da je to jedina kompanija koja bi u toj oblasti mogla da se probije u Hrvatsku:


"Ako Delta može da se proširi u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, hrvatsko tržište nije zaista toliko specifično. Verovatno su u pitanju administrativne barijere i to nije Delta prva iskusila - još neke kompanije iz Srbije su bile bukvalno najurene sa raznih tendera. U pitanju je čista politika, a ne nešto što ima veze sa ekonomijom."


Ali, kaže Stevanović, to treba najviše da brine samu Hrvatsku:


"To nije nešto čime bi građani Srbije trebalo da zamaraju mozak, neka to radi Delta, na taj način gube Hrvati i hrvatska privreda, što ne puštaju konkurenciju koja bi im verovatno pospešila i poboljšala trgovinu što bi hrvatskim građanima omogućilo da jeftinije plaćaju trgovinske usluge. Dakle, svako ko ne želi da pusti konkurenciju na svoje tržište čini medveđu uslugu svojim građanima."


Da je trka među biznismenima ipak poželjna, potvrđuju pozivi gradskih vlasti investitorima da što više ulažu. Kako nam na otvaranju Peveca reče
predsednik Opštine Palilula Danilo Bašić, korist je očigledna:


"Ovo će omogućiti veoma velike prihode, za ovoliko veliku površinu objekta ne treba trošiti reči. Cifre su veoma velike, cena zakupa zemljišta u Beogradu je veoma visoka tako da će ovo donositi veoma velike prihode za sam grad Beograd. Ovo je opšta korist za infrastrukturu, ali i za građane koji će dobiti posao jer je danas najvažnije imati posao."


Kako god se na kraju okrene, biznismeni uvek imaju poslednju reč. Jer, kako u prvom obraćanju srpskim kupcima reče Zdravko Pevec:


"Konkurencija je zdrava, pogotovo narod, a vi ste narod koji kupuje. Zato, kupovaćete sa osmehom."

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG