Dostupni linkovi

Odbrana traži prihvatanje Panićevog iskaza



Odbrana Veselina Šljivančanina zatražila je danas od apelacionog veća Haškog tribunala da iskaz svedoka Miodraga Panića prihvati kao osnov za preispitivanje pravosnažne presude Šljivančaninu, a optužba se tome usprotivila.

U maju prošle godine, apelaciono veće Tribunala je, usvojivši žalbu tužilaštva, pravosnažno povećalo kaznu Šljivančaninu sa pet na 17 godina zatvora, proglasivši ga krivim za pomaganje ubistva, a ne samo mučenja 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara, 20. i 21. novembra 1991.

Šljivančanin je u kritično vreme bio načelnik za bezbednost Gardijske brigade JNA kojom je komandovao Mile Mrkšić.

Tribunal je Mrkšića zbog pomaganja zločina na Ovccari pravosnažno osudio na 20 godina zatvora.

Šljivančaninova Odbrana je podnela zahtev za varedno razmatranje presude, kao poslednji pravni lek, tvrdeći da postoje nove činjenice koje pokazuju da on u novembru 1991. nije znao da je naređeno da se sa Ovčare povuče vojna policija JNA, posle čega su zarobljenike streljali pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane i paravojnih formacija.

Na današnjoj raspravi svedok odbrane Miodrag Panić, koji je bio načelnik štaba Gardijske brigade JNA, izjavio je da je 20. novembra 1991. prisustvovao sastanku Mrkšića i Šljivančanina i da Mrkšić nije pominjao povlačenje vojne policije sa Ovčare.
XS
SM
MD
LG