Dostupni linkovi

Delević: Proces proširenja EU neće se zaustaviti


Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, Foto: Vesna Anđić
Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, Foto: Vesna Anđić
Verujem da se proces proširenja EU neće zaustaviti ali da će se striktnije proveravati poštovanje uslova, kaže za RSE Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, koja je bila i članica srpske delegacije na samitu „EU – Zapadni Balkan“ u Sarajevu.

"Tačno je da se i EU i zemlje regiona suočavaju sa izazovima, tačno je da smo prešli veliki put od 2000. godine kada je u Zagrebu održan suštinski događaj koji je obeležio početak procesa stabilizacije i pridruživanja, ali mislim da je ovo prilika da se podsetimo da će se taj proces završiti tek ulaskom država u punopravno članstvo, i to je mislim i najvažnija poruka delegacije Srbije na samitu u Sarajevu - da Srbija jeste posvećena daljem odvijanju reformskih procesa u zemlji i u regionu, i da je svesna važnosti koju završetak ovog procesa ima za Srbiju i za region", kaže Delević za RSE.
Svaka prilika za razgovor je dobra prilika. A ukoliko ishod bude da se i mi u regionu ali i EU setimo svih razloga da završimo proces mislim da je to dobar ishod sastanka i da je dobar katalizator za razgovor.

RSE: Koji dometi mogu biti sarajevskog samita s obzirom da je reč o jednom neformalnom susretu koji se održava na ministarskom nivou, a ne na nivou šefova država?
Delević: Svaka prilika za razgovor je dobra prilika. A ukoliko ishod bude da se i mi u regionu, ali i EU setimo svih razloga da završimo proces mislim da je to dobar ishod sastanka i da je dobar katalizator za razgovor.

RSE: Hilari Klinton, Ketrin Ešton i Migel Anhel Moratinos dele stav da čitav region na skupu u Sarajevu ima šansu da se uključi, kako oni kažu, u novu dinamiku evropske i atlantske integracije. Kako vi u Beogradu čitate ovu poruku, da li je to za vas ohrabrujuće i kako je tako nešto moguće postići?
Delević: Mislim da je to jedna poruka podrške, da svi reformski procesi u koje smo ušli da bismo videli naša društva uređenija, predvidljivija i stabilnija, da oni konačno vode članstvu u EU, i samim tim i nekom glasu, uticaju na to kako funkcionišu evropski integrativni procesi.

RSE: Koliko put Zapadnog Balkana ka EU ugrožava ekonomska kriza sa kojom se unija suočava? Da li to može da omete put Srbije?

Milica Delević
Delević: Svakako da je veliki izazov, a uvek kada se EU sreće sa izazovom tih dimenzija ona posvećuje više vremena, više napora tome, a onda ima i manje vremena i manje solidarnosti na raspolaganju da se bavi procesom proširenja. Ali baš zato, kao što ni mi nismo ušli u proces proširenja da bismo se dopali pojedinim članicama EU, nego smo ušli videvši u tome saveznika da promenimo i reformišemo društvo u Srbiji, tako je i EU u ovaj proces ušla da bi zaokružila zonu mira i stabilnosti u nečemu što je sada već enklava u EU. Verujem da bez obzira na izazove koje postavlja ekonomska kriza, koji će možda uticati na promenjen način funkcionisanja EU, verujem da se proces proširenja neće zaustaviti. Ali isto tako verujem da će se striktnije proveravati poštovanje uslova jer jedino striktna provera ispunjenosti uslova može da bude garancija za sve one koji ne bi želeli da vide dalje probleme u EU.

RSE: Beograd, barem prema rečima šefa diplomatije, očekuje da već na narednom sastanku ministara spoljnih poslova EU bude formalizovan napredak Srbije. Na osnovu čega se može očekivati takva odluka?
Delević: Na osnovu svih onih stvari koje su učinjene kod kuće u smislu ispunjavanja kriterijuma postavljenih u Kopenhagenu i definisanih procesom
Verujem da bez obzira na izazove koje postavlja ekonomska kriza, verujem da se proces proširenja neće zaustaviti.
stabilizacije i pridruživanja. Pre svega tu mislim na napredak u saradnji sa Haškim tribunalom koji bi omogućio početak procesa ratifikacije Sporazuma o pridruživanju.

RSE: Kad smo kod toga, šta je urađeno kod kuće koliko ste Vi zadovoljni onim što je ispunjeno iz Nacionalnog programa za integraciju, Vlada kasni sa donošenjem takozvanih evropskih zakona?
Delević: Da, primećeno je određeno usporavanje određene zakonodavne aktivnosti. 60-ak procenata nije malo ali je manje od gotovo 100 odsto koliko je bilo u prošlom izveštajnom periodu i za mene to jeste razlog da se skrene pažnja svima koji imaju obaveze u ovom kvartalu na to koliko je važno da izveštaj u ovom drugom kvartalu bude bolji.

****
Pročitajte i ovo:
Skup u Sarajevu značajan za evropske ambicije Srbije
Samit bi mogao označiti prekretnicu
Sarajevski samit budi velika očekivanja
Lideri iz regiona: Zajedno ka EU, rješavanjem nesuglasica dijalogom
U Sarajevu region može prigrliti novu euroatlantsku dinamiku
XS
SM
MD
LG