Dostupni linkovi

EK predlaže strožija pravila za trgovinu oružjem



Evropska komisija u ponedjeljak je predložila zakon o borbi protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem za civilnu upotrebu, koji bi trebao omogućiti lakše praćenje uvoza i izvoza toga oružja u Evropskoj uniji i izvan nje.

Borba protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem ključna je u našoj borbi protiv organizovanog kriminala. Evropska komisija stoga danas objavljuje prijedlog koji će tijelima EU-a zaduženim za sprovođenje zakona dati bolje instrumente za ulaženje u trag oružju koje dolazi ili koje napušta teritoriju Unije, izjavila je povjerenica za unutrašnje poslove Cecijilija Malstrom (Cecilia Malmstroem), javila je Hina.

Prijedlog zakona temelji se na načelu da vatreno oružje i oprema koja ide uz njega ne smije prijeći iz jedne države u drugu bez znanja i odobrenja relevantnih tijela. Vatreno oružje se ne bi smjelo izvoziti ili biti u tranzitu u zemljama koje nisu dale odobrenje.

Prijedlog se odnosi samo na oružje, dijelove oružja i streljivo koji su namijenjeni za civilnu upotrebu, ne i za vojnu. Osim toga, on se odnosi samo na trgovinu i tranzit oružja sa zemljama izvan Evropske unije, dok je promet oružjem unutar Unije regulisan drugim zakonom.

Prijedlog trebaju potvrditi Savjet EU-a i Evropski parlament.
XS
SM
MD
LG