Dostupni linkovi

Britiš Petroleum nije uspeo da zaustavi isticanje nafte


Firma Britiš Petroleum (British Petroleum) priznala je u subotu neuspeh svojih poslednjih napora da zaustavi isticanje nafte iz bušotine na dnu Meksičkog zaliva, i najavila da će morati da pribegne novim tehnikama.

BP je u sredu započeo operaciju poznatu kao "top kill", koja podrazumeva zatrpavanje bušotine tzv. teškim blatom, preko koga kasnije ide beton, što nikada dosad nije rađeno na dubini od 1,5 kilometara, gde se izvor nalazi.

Do sada je preko otvora sručeno oko 30.000 barela "teškog blata". Šefovi BP-a su od početka izjavljivali da taj manevar ima od 60 do 70 posto izgleda na uspeh.

Zvaničnik BP-a Doug Suttles je istakao da je u dogovoru s predstavnicima američke vlade odlučeno da se ide na sledeću, kako je rekao, "veliku složenu operaciju", u kojoj bi se, uz pomoć robota, deo cevi iz kojeg ističe nafta uklonio i kaptirao, "što će pokupiti veći deo nafte, ali ne svu".

On je dodao da će za taj manevar, koji je korišćen i na kopnu i na morskom dnu, biti potrebna četiri dana, ali zbog vremenskih uslova, može potrajati i duže.

Isticanje nafte počelo je 20. aprila kada je došlo do eksplozije na platformi BP-a ispred obala Luizijane, u kojoj je poginulo 11 radnika, a od tada su milioni galona nafte istekli u more, što je i najveća ekološka katastrofa u američkoj istoriji.
XS
SM
MD
LG