Dostupni linkovi

Izostala ocjena o punoj suradnji Hrvatske s Hagom


Serge Brammertz i Jadranka Kosor u Zagrebu, 28. svibnja 2010.
Serge Brammertz i Jadranka Kosor u Zagrebu, 28. svibnja 2010.
Pred izvještaj o suradnji država regije sa Haškim tribunalom, što ga glavni haški tužitelj Serge Brammertz u Vijeće sigurnosti u New Yorku, Brammertz je u petak u Zagrebu razgovarao sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. Topnički dnevnici ostaju otvoreno pitanje, kazao je Brammertz nakon susreta.

Takozvani topnički dnevnici, odnosno nedostajuća dokumentacija o navodnom prekomjernom i neselektivnom granatiranju Knina u akciji Hrvatske vojske „Oluja“ u kolovozu 1995. godine dalje ostaju zapreka za pozitivnu ocjenu o hrvatskoj suradnji s Hagom, ali - kako se sada čini - i za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe u pregovorima o hrvatskom članstu u Europskoj uniji. Kako su mnogi realističkiji analitičari i najavljivali, izostala je Brammertzova ocjena o punoj hrvatskoj suradnji s Tribunalom.

„Suradnja je neproblematična, ali ostaje otvoreno pitanje nedostajućih dokumenata. Izvješten sam o radu Task forcea za pronalaženje nedostajućih dokumenata, i vrlo sam zadovoljan viješću da će Task force nastaviti i proširiti svoje djelovanje. Mi još uvijek vjerujemo da postoje još razni putevi u istrazi koji se mogu istražiti i - kao što je rekla i premijerka - mi se oboje nadamo da se mogu postići i dodatni rezultati“
, kazao je Brammertz nakon razgovora.

„Naša je uloga u ovom slučaju okrenuta nama samima, jer ti dokumenti pripadaju državi. I mi prvi želimo saznati što se s njima dogodilo, i kakva je zapravo bila njihova sudbina“, kazala je hrvatska premijerka.

Ona je kazala kako je svjesna mjerila koja čekaju Hrvatsku i kod otvaranja i kod zatvaranja poglavlja 23 u pregovorima o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji.

Bramertz je u Zagreb stigao sa Brijuna, gdje je sudjelovao na dvodnevnom redovitom godišnjem radnom druženju državnih odvjetnika država regije. On je pohvalio suradnju tužitelja u regiji, a pogotovo aktivnosti i inicijative u tom smjeru hrvatskog Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

*****
Pročitajte i ovo
Brammertz od Zagreba traži "zagubljene dokumente"

Topnički dnevnici, pa pregovori sa EU
"Topnički dnevnici" ostaju otvoreno pitanje
Topnički dnevnici i dalje sporni
XS
SM
MD
LG