Dostupni linkovi

Hejg: Sankcije onima koji podrivaju BiH



Izgledi za članstvo u EU su od ključne važnosti za učvršćenje stabilnosti zapadnog Balkana, gde je već proliveno mnogo evropske krvi, istakao je šef britanske diplomatije Vilijem Hejg (William Hague) u članku za junski broj briselskog časopisa "Jurops vorld" (Europe’s world).

"Zapadni Balkan je 'zadnje dvorište' EU i ubedljivost spoljne politike Unije zavisi od delotvornosti politike koju tamo vodi", ocenio je Hejg.

On je dodao da je "u Bosni pre svega potrebna zahtevna evropska politika mnogo jačih mišića, koja bi bila u stanju da koristi batine, isto kao i šargarepe.

Tu stoji jak argument da se zapreti ciljanim sankcijama protiv onih političara koji podrivaju bosansku državu", naveo je šef britanske diplomatije.

"Posledice raspada Bosne bi bile poražavajuće. Cepanje te zemlje na nezavisne etničke državice bi ne samo bilo nagrada za etničko čišćenje - već bi takođe izrodilo opasnost stvaranja propale države u srcu Evrope", ocenio je Hejg.

On se snažno založio i za ulazak Turske u EU, čemu se protive sve ostale najuticajnije članice evropske dvadesetsedmorice.
XS
SM
MD
LG