Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nafta ispod 69 dolara za barelCijene nafte pale su ispod 69 dolara za barel, najniže za osam mjeseci, pošto podaci o stanju zaliha američkih rafinerija nisu zaustavili dvonedeljnu rasprodaju.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u junu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 1,23 dolara, na 68,18 dolara za barel.

Istovremeno evropska "brent" nafta za terminsku isporuku u julu na Medjunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 77 centi, na 73,66 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Najvažnija energetska sirovina je do danas izgubila na cijeni više od 20 odsto u odnosu na iznos od 87,15 dolara za barel od 3. maja, što je posljedica zabrinutosti investitora da napori za sprječavanje širenja dužničke krize u Evropi neće dati rezultate i da će velika smanjenja javne potrošnje ugroziti privredni rast i tražnju nafte na tom kontinentu.

Nedjeljni izveštaj Američkog instituta nafte je sinoć pokazao različite podatke o zalihama energenata u SAD prošle sedmice.

Dok su zalihe sirove nafte, lož-ulja i dizela pale, zalihe benzina su porasle, a zalihe nafte u gradu Kušingu u Oklahomi, centru odakle se distribuira američka nafta, povećane su na novi rekord.
XS
SM
MD
LG