Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lazarević dva dana štrajkovao glađu zbog operacijePenzionisani general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević rekao je danas pred Tribunalom u Hagu da je dva dana štrajkovao glađu protestujući zbog, kako tvrdi, neprimerene zdravstvene nege u sudskom pritvoru u Ševeningenu.

On je izjavio da je od 12. do 14. maja "odbijao hranu i lekove" pošto je bio obavešten da je operaciju tromboze na njegovoj desnoj nozi moguće zakazati u roku od "četiri do šest meseci", dok on tu operaciju smatra izuzetno hitnom.

Štrajk je, kako je kazao, obustavio 14. maja, pošto su ga upravnik pritvora i tamošnji glavni lekar uverili da će učiniti sve da operacija bude zakazana što pre i da mu bude pružena primerena zdravstvena nega.

General Lazarević je danas tvrdio i da su mu u pritvoru "povređena osnovna prava na lečenje", precizirajući da je "za osam meseci prošle godine imao pet operacija... tumora, krvnih sudova, unutrašnjih organa".

Tribunal je danas objavio odluku kojom je Apelaciono veće odbilo Lazarevićev zahtev da bude pušten na privremenu slobodu radi operacije u Nišu.

U odluci se navodi da Lazarević nije pokazao zašto je neophodno da bude operisan u Srbiji, budući da se takve operacije rade i u Holandiji.

Tribunal je generala Lazarevića februara 2009. godine osudio na 15 godina zatvora zbog pomaganja zločina nad Albancima na Kosovu 1999. godine, kada je on bio komandant Prištinskog korpusa VJ.

Lazarević je uložio žalbu na tu presudu.
XS
SM
MD
LG