Dostupni linkovi

Cerića ne žele na komemoraciji u Potočarima



Rijaset Islamske zajednice u BiH dobio je zahtjev da komemoraciji u Potočarima 11. jula ne prisustvuje poglavar ove vjerske zajednice u BiH Mustafa Cerić, ali ne želi da ga komentariše.

U službi za informisanje Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu rečeno je da su dobili zahtjev Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka 11. jula, ali za sada nemaju bilo kakve izjave u vezi sa ovim pitanjem.

Na sastanku Organizacionog odbora održanom 13. maja bilo je i primjedbi na to da vjerski obred prilikom ukopa ekshumiranih služi Cerić, nakon što su u javnost dospjele sumnje da je bio saradnik UDB-e, tajne civilne policije u doba nekadašnje Jugoslavije.

Na poratalu "Javno" /www.javno.ba/ objavljeni su dokazi da je Cerić bio saradnik UDB-e pod kodnim imenom "Vezir".

Imena mnogih imama Islamske vjerske zajednice, uključujući i dokumente koji potvrđuju njihovu saradnju sa UDB-om mogu se naći u knjizi "Čuvati Jugoslavije - saradnici UDBE u BiH - Muslimani", autora Ivan Bešlića.

Predsjednik srebreničkog SDP-a Hakija Meholjić, koji 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima treba da ukopa ekshumiranog oca i brata, zatražio je da se Odbor izjasni o njegovom zahtjevu da vjerski obred, prilikom ukopa identifikovanih posmrtnih ostataka, tog dana ne predvodi Cerić.

Meholjić je rekao da on i porodice nastradalih imaju pravo da biraju ko će predvoditi vjerski obred prilikom ukopa njihovih najbližih srodnika, te najavio da će organizovati posebno klanjanje dženaze za svog oca i brata 11. jula, ukoliko vjerski obred bude predvodio Cerić.

Ibran Mustafić, prijeratni predsjednik Izvršnog odbora opštine Srebrenica, prijeratni poslanik SDA u Skupštini BiH i autor knjige "Planirani haos", predložio je da se ukop nastradalih 1995. godine obavi uz vojne počasti, ističući da je u dilemi da li će dozvoliti ukop identifikovanog brata ako se to ne obezbijedi i ako vjerski obred bude predvodio Cerić.

U Memorijalnom centru u Potočarima svake godine 11. jula održava se komemoracija u znak sjećanja na Bošnjake stradale jula 1995. godine
XS
SM
MD
LG