Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novosti, Blic i Pres: Subotić i Vac preuzimaju štampu


Glavni urednici dnevnih novina Večernje novosti, Blic i Pres upozorili su danas Vladu Srbije da Stanko Subotić Cane i nemačka korporacija Vac (WAC) pokušavaju da preuzmu kompletno tržište stampe u Srbiji.

"Kompanije 'Novosti', 'Ringijer' i 'Preš pablišing grup', upozoravaju Vladu Srbije i srpsku javnost da je upravo u toku pokušaj preuzimanja kompletnog tržišta štampe od strane 'lica sa poternice' Stanka Subotića Caneta i nemačke korporacije Vac", navodi se u saopštenju koje su potpisali glavni urednici Novosti, Blica i Presa, Manojlo Vukotić, Veselin Simonović i Dragan J. Vučićević.

Oni ukazuju da pojedine banke, poverioci kompanije u stečaju "Futura" uporno odbijaju da podrže plan restruktuiranja te firme koja je sa 1.200 prodajnih mesta širom Srbije najvažniji i najveći distributer novina u Srbiji.

Čelnici Večernjih novosti, Blica i Presa podsećaju da je kompanija "Futura" bila u vlasnišvu firmi čiji je krajnji vlasnik Stanko Subotić Cane, a u stečaj je otišla pre nekoliko meseci zbog ogromnih dugova dobavljačima.

"Korporacija Vac je vlasnik 'štampa sistema' i u slučaju gašenja 'Future' preuzela bi najveći deo srpskog tržišta štampe. Ako se to desi, Vac će postati monopolista u distribuciji štampe", ukazuju glavni urednici tri dnevna lista koji su među najtiražnijima u Srbiji.

Oni traže od nadležnih državnih organa da ispitaju ceo slučaj i spreče nezakonito preuzimanje tržišta štampe i formiranje monopola.

Subotiću se u Srbiji u odsustvu sudi po optužnici koja ga tereti da je zloupotrebom službenog položaja stekao imovinsku korist na štetu budžeta i građana Srbije u iznosu od više od 56.000.000 nemačkih maraka i 8.000.000 dolara.
XS
SM
MD
LG