Dostupni linkovi

Palestinci obilježili naqbu - katastrofu zbog stvaranja Izraela


Hiljade Palestinaca, pristalice Hamasa i Fataha, demostrirale su u subotu zajedno u pojasu Gaze, povodom 62. godišnjice stvaranja Izraela koji oni doživljavaju kao naqbu - katastrofu.

Stotine hiljada Palestinaca je pobjeglo ili je protjerano iz svojih domova u ratu koji je izbio 1948., poslije stvaranja jevrejske države. Prema podacima UN-a, danas 4,7 miliona palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka živi na Zapadnoj obali, pojasu Gaze, Libanu, Jordanu i Siriji. Od toga je jedna trećina u izbegličkim logorima.

Uz "Hamasovce", koji vladaju pojasom Gaze, danas su išli i pripadnici Fataha, mašući palestinskim zastavama i noseći ogroman ključ - simbol nade u povratak u napuštene kuće. Na ključu su bila ispisana imena gradova i sela iseljenih tokom rata uz poruku: "Mi ćemo se vratiti".

Hamas je pozvao Fatah da učestvuje u maršu, što se rijetko dešavalo otkako su pripadnici Hamasa preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze u junu 2007. Ranijih godina dvije glavne palestinske frakcije organizovale su posebno slične događaje, podsjeća AP, što je bio odraz nesposobnosti da sarađuju na ključnim pitanjima.
XS
SM
MD
LG