Dostupni linkovi

Nakon Dobrovoljačke, obilježeno stradanje vojnika JNA u Tuzli


Obilježavanje stradanja vojnika JNA u Tuzli, 15. maj 2010, Foto: Maja Nikolić
Obilježavanje stradanja vojnika JNA u Tuzli, 15. maj 2010, Foto: Maja Nikolić
U Tuzli su danas prvi put nakon 18 godina došli roditelji stradalih vojnika JNA kako bi polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i molitvenim pomenom se poklonili se na mjestu njihovog stradanja. Skup na Brčanskoj Malti protekao je bez incidenata i bilo kakvih provokacija, a sve je osiguravao velik broj policije MUP-a TK.

Obitelji stradalih vojnika JNA stigli su jutros u 10 sati na mjesto stradanja vojnika na Brčanskoj malti. Pomolili se, položili cvijeće i upalili svijeće. Majke vojnika prvi puta su u Tuzli nakon 18 godina. Sin Mileve Đolić, Goran imao je 18 godina kada je poginuo u izlasku kolone JNA:

„Mog sina više nema, a imao je samo 18 godina. Teško mi je i grozno se osjećam. Prvi put sam u Tuzli, bole me i srce i duša."

Mara Jokić
također je izgubila sina. Kaže da do sada nikada nije došla u Tuzlu na mjesto gdje je njezin sin stradao.

„Do sada nisam dolazila i bilo mi je mnogo teško. Danas sam došla i sad će mi biti mnogo lakše. Mi još uvijek ne znamo tko je pravi krivac, a kriv je onaj tko je raspustio vojsku i pustio našu nedužnu djecu da izlaze na tenkovima“, kaže Mara Jokić.

Goran Mitrović, vojnik JNA u izlasku kolone iz Tuzle teško je ranjen. Danas je u Tuzli prvi put nakon 18 godina:

„Teško mi je i sav se tresem. Ničega se ne sjećam, sjećam se jedino pucnjave. Sada mogu samo reći ne ponovilo se više nikada. Mladi naraštaji trebaju znat da se tu dogodila jedna velika glupost."


Odavanje pošte stradalim vojnicima prošao je dostojanstveno, roditelji su rekli da žele da istina izađe na vidjelo i da netko odgovara za zločin na Brčanskoj Malti. Staša Košarac, šef Kordinacionog tima Vlade Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih i Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS-a današnji skup iskoristili su za političku promociju.

Dukić je negirao postojanje države BiH, a Košarac da je Tuzla mjesto ratnog zločina nad svima onima koji su željeli mir u Bosni i Hercegovini.

„Ono što ćemo sigurno inzistirati u narednom periodu jeste da u cilju razvoja odnosa u BiH pravda dođe do svakoga ko je odgovoran za bilo kakvo stradanje i bilo koga BiH. Tuzla je primjer da oni koji su bili odgovorni za zločin već odgovaraju pred licem pravde. Žalosna je činjenica da još uvijek u Tuzli postoje ljudi koji su rukovodili određenim operacijama da danas obavljaju javne funkcije u BiH. Prije svega mislim na Selima Bešlagića i slične njemu“, rekao je Košarac.

„Potvrđujemo domaćoj i svjetskoj javnosti da je i Tuzla mjesto stradanja, mjesto zločina nad svima onima koji su željeli mir u Bosni i Hercegovini, koji su prilikom povlačenja stradali samo zato što su bili pripadnici Jugoslovenske narodne armije. Na nama je da ovo bude naša tradicija, naša obaveza prije svega prema žrtvama, prema njihovim porodicama, prema istoriji, a ono što je sigurno jedna naša velika obaveza jeste da koristeći sve normative i zakonske propise obezbjedimo porodicama da se podigne spomenik koji će upozoravati na stradanje i srpskog naroda u BiH˝, dodaje Košarac.

Na Tuzli nema mrlje


Branislav Dukić rekao je u Tuzli da BiH ne postoji kao država.

„Danas smo u Tuzli i ovoliko policije koja osigurava ovaj skup pokazuje da BiH ne postoji kao država. U njoj nema suživota i nema pomirenja“, rekao je Dukić.

Ovakav stav iz RS-a Tuzlaci su doživjeli kao uvredu. Prvenstveno zato što su smatrali da ovaj skup treba biti samo dostojanstveni skup roditelja stradalih vojnika bez bilo kakve političke konotacije.
To je njihovo mjesto zločina. Za to imamo dva dokaza iz pravosudnih institucija i to iz Suda u Haagu i Suda BiH. Staša Košarac može pričati što želi.


Petnaesti maj i događaj poznat kao Tuzlanska kolona Tuzlaci obilježavaju kao dan očuvanja slobode ovog grada. Građani Tuzle također su se poklonili na mjestu stradanja. Položili cvijeće i ponovili da je jedini krivac za stradanje vojnika JNA Mile Dubaić.

Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle danas je za RSE rekao je da na Tuzli nema nikakve mrlje. To je argumentirao činjenicom da su samo tri uniformirana policajca osiguravala izlazak kolone vozila JNA. Izjave iz RS-a da je Tuzla mjesto zločina, Bešlagić je komentirao:

„To je njihovo mjesto zločina. Za to imamo dva dokaza iz pravosudnih institucija i to iz Suda u Haagu i Suda BiH. Staša Košarac može pričati što želi. On je u Tuzlu i došao kao politička ličnost da ovdje priča svoju verziju“, rekao je Bešlagić i zahvalio Tuzlacima što su i danas pokazali kako se živi tolerancija.

Sadašnji načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović također je izrazio žaljenje što je dolazak obitelji stradalih vojnika dobio političku konotaciju.

„Meni je žao što je ovaj skup iskorišten za neke političke manipulacije. Došli su neki predstavnici Vlade RS-a kojima ovdje nitko nije niti poginuo nit im je bilo tko ranjen. Oni čak nemaju nikakve veze s tim događajem. To nije morlano prema obiteljima palih vojnika. Ja se nadam da će ta manipulacija prestati.“

*****
Pročitajte i ovo
Obilježena godišnjica stradanja vojnika u Dobrovoljačkoj
Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora
Presuda Jurišiću izazvala razočaranje u BiH
Jurišićev advokat zatražio odluku Tužilaštva BiH

Obustavljanje istrage ne negira zločin?
Tuzlaci prosvjedovali zbog presude Jurišiću
Slučaj Jurišić - presuda u službi politike
Slučajevi Jurišić i Ganić: Različiti aršini bh. vlasti
Slučaj na kojem se prelamaju ukupni odnosi na Balkanu
XS
SM
MD
LG