Dostupni linkovi

Indonezija: Ekstremisti planirali ubistvo predsednika i državni udar


Indonežanska policija razotkrila je grupu islamskih ekstremista koji su planirali ubistvo predsjednika zemlje i drugih zvaničnika i proglašavanje islamske države u Indoneziji, saopšteno je danas u Džakarti.

Ekstremisti su namjeravali da planove sprovedu tokom svečanosti u predsjedničkoj palati za Dan nezavisnosti Indonezije 17. avgusta, precizirao je šef indonežanske policije Bambang Hendarso Danuri.

Zavjera je otkrivena, kako je rekao taj zvaničnik, zahvaljujući saslušanjima više desetina osumnjičenih, koji su uhapšeni poslije otkrivanja kampa za obuku terorista na zapadu Indonezije u februaru.

"Meta ekstremista bili su predsjednik Indonezije Susilo Bambang Judhojono, domaći zvaničnici i strani gosti na svečanosti", kazao je general Danuri.

Objasnio je da je cilj zavjerenika bio da pretvore Indoneziju,najveću muslimansku zemlju u svijetu, u islamsku državu, a kao inspiracija za zavjeru, esktremistima je poslužilo napad na hotel u Bombaju 2008, kada je poginulo 166 ljudi. "Njihova meta bili su stranci, pogotovo Amerikanci, kao i predsjednik Indonezije. Planirali su da napadnu hotele... primjer im je bilo ono što se dogodilo u Bombaju", rekao je šef indonežanske policije.

Bezbijednost u Indoneziji podignuta je na viši nivo uoči dolaska predsednika SAD Baraka Obame, koji bi trebalo da tu zemlju posjeti u junu.
XS
SM
MD
LG