Dostupni linkovi

SIPA istažuje ulogu UNDP u prodaji BIH oružja



Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta Bosne i Hercegovine, Dušanka Majkić rekla je da ima pouzdane informacije da Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa), u okviru velike istrage o švercu oružja istražuje i ulogu Programa za razvoj UN (UNDP).

Majkićeva je istakla da UNDP finansira uništavanje viškova naoružanja, ali da se sve radi bez valjanog ugovora, na bazi ''nekakvog sporazuma koji je toliko neozbiljan da ga ne bi sklopile ni mjesne zajednice''.

Na pitanje da li sugeriše da je i UNDP umiješan u nelegalni izvoz naoružanja, ona je za ''Pres RS'' odgovorila da ''ništa ne sugeriše''.

"Sipa istražuje njihove aktivnosti, a činjenica je i da Ministarstvo odbrane ne zna gdje oružje završava, ne zna šta se desilo sa oružjem koje je trebalo da bude uništeno, niti zna ko i kako unišava višak naoružanja'', rekla je Majkićeva, koja je i zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH.

Navodeći da su u sumnjive poslove uništavanja viškova naoružanja iz BiH i nelegalnog izvoza u inostranstvo umiješane i neke međunarodne organizacije koje djeluju u BiH, Majkićeva je upozorila da zbog toga nije ni čudno što se dio oružja iz BiH našao u rukama italijanske mafije.

Italijanska policija početkom sedmice pronašla je i zaplijenila veću količinu vojnog naoružanja poput lansirnih uredaja za rakete i granate, vojne puške i granate, nakon čega je utvrdila da je najveći dio ovog arsenala iz BiH.
XS
SM
MD
LG