Dostupni linkovi

Američke banke pod istragom




Američke banke, njih osam, nalaze se pod istragom zbog sumnji da su obmanjivale rejting agencije kako bi podigle svoje rejtinge za pojedine hartije od vrijednosti osigurane hipotekama.

Njujorški državni tužilac Endrju Kuomo , kazao je da su istragu pokrenule savezne vlasti kako bi istražile poslovne prakse finansijskih kompanija čiji su klijenti kupili hartije od vrijednosti osigurane hipotekama u periodu kolapsa tržišta nekretnina 2008. godine.

Prema pisanju američkih medija, pod istragom su banke Sitigrup /Citigroup/, Kredit Agrikol /Credit Agricole/, Kredit Svis /Credit Suisse/, Dojče bank /Deutsche Bank/, Goldmen Saks /Goldman Sachs/, Meril Linč /Merrill Lynch/, Morgan Stenli /Stanley/ i UBS.


Tužilac Kuomo i Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC) usko sarađuju u preliminarnoj kriminalističkoj istrazi.

Rejting agencije koje su ocjenjivale poslove vezane za hipotekarne hartije od vrijednosti su Standard end Purs /Standard & Poor\s/, Fič rejtings /Fitch Ratings/ i Mudis /Moody\.

Na račun agencija upućene su kritike da su precijenile kvalitet hipotekarnih hartija od vrijednosti koje su kasnije u vrijeme kolapsa tržišta nekretnina, izgubile na vrijednosti.
XS
SM
MD
LG