Dostupni linkovi

SAD daju podršku BiH u uništavanju viška naoružanja



Delegacija Stejt Dipartmenta SAD koju predvodi zamjenik pomoćnika državnog sekretara, brigadni general Tomas Masielo susrela se četvrtak u sklopu posjete Bosni I Hercegovini, s najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH .

Nakon razgovora general Masielo i ministar odbrane Selmo Cikotić potpisali su Zajedničku izjavu o saradnji na uništavanju municije i eksplozivnih sredstava, koje je Predsjedništvo BiH identifikovalo kao višak.

General Masielo pozdravio je napore koje BiH čini na planu uništavanja viška naoružanja te potvrdio opredijeljenost SAD-a da i dalje budu partner i pružaju podršku tom procesu.

Visoki američki zvaničnik ocijenio je da proces uništavanja viška lakog naoružanja i konvencionalne municije predstavlja jednu od ključnih komponenti u napredovanju BiH ka njenom članstvu u NATO.

Ministar Cikotić je, potcrtao da BiH ovim činom ispunjava preuzete međunarodne obaveze i obaveze prostekle iz članstva u Akcionom planu za punopravno članstvo u NATO-u MAP (Membership Action Plan) .Izrazio je očekivanje da će ti napori, kojima je potpisivanje spomenute izjave dalo novi podsticaj, trasirati brži put zemlje ka evroatlantskim integracijama.
XS
SM
MD
LG