Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijesti

Medvedev povodom Dana pobede nad fašizmom

9. maja obeležava se Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas na svečanoj vojnoj paradi na Crvenom trgu, povodom 65-godišnjice pobede nad fašižmom, da se ne sme dovoliti revizija rezultata tog rata i nove tragedije, prenosi Beta.

"Pouke Drugog svetskog rata pozivaju nas na solidarnost. Mir je i dalje krhak. Obavezni smo da pamtimo da ratovi ne počinju u jednom trenutku. Zlo dobija snagu ako se pred njim povlačimo i nastojima da ga ne primećujemo," kazao je Medvedev.

"Samo se zajedno možemo suprotstaviti saveremenim pretnjama. Samo na osnovu dobrosusedstva možemo rešavati problem globalne opasnosti," dodao je on.

On je kazao da 1945. godine nije bila dobijena samo vojna, već i moralna, zajednička pobeda antihilerosvke koalicije.

Skupu prisustvuje više od 20 stranih lidera, među kojima i predsednik Srbije Boris Tadić.

Na svečanoj tribuni sa predsednikom Dmitrijem Medvedevim i najvišim ruskim državnim rukovodstvom, su lideri Nemačke, Kine, Poljske, Češke, Slovačke, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Azerbejdžana, Jermenije, Vijetnama, Izraela, Kazahstana, Latvije, Mongolije, Tadžikistana, Turkmenije, Estonije,

Pogledajte najnovije vesti dana

Lokalni izbori u četiri opštine u Srbiji

U opštinama Lučani, Kladovo, Doljevac i Kula, održavaju se lokalni izbori. Opozicija učestvuje na redovnim izborima u Lučanima, dok vanredne izbore u ostale tri opštine deo opozicije bojkotuje.

Izborna mesta na području opštine Doljevac otvorena su jutros u 7.00 časova bez obzira na loše vreme i glasanje za lokalnu skupštinu za sada protiče bez problema, izjavila je sekretar doljevačke Opštinske izborne komisije Gordana Cvetković.

Na području Doljevca otvoreno je 37 biračkih mesta, a u biračke spiskove upisano je nešto više od 14.700 gradjana, rekla je Cvetković agenciji Beta.

Vanredni lokalni izbori u Doljevcu raspisani su nakon što je predsednik opštine Goran Ljubić Međarac (SNS) podneo ostavku na tu funkciju.

On je podnošenje ostavke obrazložio "prozivkama opozicije" i željom da "proveri izbornu volju građana".

Biračka mesta u Opštini Kula otvorena su na vreme, potvrđeno je agenciji Beta u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK).

Predsednica OIK Nevenka Rabrenović rekla je da je svih 40 biračkih mesta otvoreno na vreme, da nije bilo nikakvih problema ili kašnjenja.

Prema podacima Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, u birački spisak u toj opštini upisano je 35.914 birača.

Pravo glasa u Lučanima ima 16.483 birača, u opštini Kula 36.000, u Doljevcu 14.700, u Kladovu 22.300 birača.

Biračka mesta se zatvaraju u 20 časova.

Izborna komisija objavljuje rezultate izbora u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta.

Prevrnuo se autobus kod Leskovca, tri osobe poginule

Autobus makedonskih registarskih oznaka sleteo je jutros oko 1.45 časova sa auto puta, u blizini isključenja za Leskovac na jugu Srbije, i tom prilikom se prevrnuo, saopštio je MUP Srbije.

Kako je saopšteno, tri osobe su poginule, a 32 su povređene.
Saobraćajna nesreća dogodila se na auto-putu u pravcu ka Nišu.

U bolnici u Leskovcu je zbrinuto 28 osoba, dok su četiri u bolnici u Nišu.

Načelnik Hirurgije bolnice u Leskovcu, Jovica Vučković za RTS je rekao da od pacijenata koji su kod njih zbrinuti petoro ima teže povrede, ali da nisu životno ugroženi.

U autobusu koji je saobraćao na relaciji Bitolj - Beč bilo je putnika iz Bitolja i drugih mesta u Makedoniji, a jedan od povređenih rekao je agenciji Beta da se ne seća udesa jer su svi spavali.

"Kad sam se probudio čuo sam vrištanje. Video sam ljude sa krvavim glavama i rukama i čuo sam da neko kaže da ima poginulih. Ne znam ko je zvao hitnu pomoć i policiju ali je ubrzo stiglo nekoliko kola hitne pomoći i lekari su ušli u autobus. Odmah su nam pružili pomoć. Zatim su stigli vatrogasci, mislim da su iz Leskovca i svi zajedno su nas izvukli iz autobusa", rekao je Beti mladić iz Bitolja koji je u udesu povredio ruku.

Na lice mesta odmah su izašli pripadnici saobraćajne policije policijsih uprava Leskovca i Niša i pripadnici Sektora za vanredne situacije, a uviđaj je izvršio zamenik Osnovnog javnog tužilaštva u Leskovcu.

Vučić: Idem na sednicu Saveta bezbednosti da kažem istinu

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ide na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bez obzira da li će biti otvorena za javnost "da kaže istinu".

"Reći ću istinu koliko smo uložili truda da dođemo do kompromisa a suprotna strana to nije želela", rekao je Vučić u intervjuu za Prvu televiziju.

On je naglasio i da će u "lice reći" to i onima koji su učestvovali u tome da se ne dođe do kompromisa.

Prema njegovim rečima, za Beograd je Briselski sporazum bio "težak kompromis", ali je Beograd "ispunio sve svoje obaveze".

"Priština nije ni jednu koju je imala a to je Zajednica srpskih opšina", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je, prenosi Beta, izjavio je da je nije fasiciniran rezolucijom koju je usvojila Skupština Kosova o dijalogu sa Srbijom i ocenio da njome Priština suštinski želi da zatvori vrata svakom dijalogu sa Beogradom.

Vučić je rekao da se rezolucijom predviđa da svaki dogovor mora da vodi punoj nezavisnosti Kosova, nepromenjivosti granica i da mora da bude zadržana celovitost teritorije po unitarnom principu, odnosno da ne može da postoji federacija na delu teritorije ili nešto slično.

"Ovim papirom rekli su - mi hoćemo sve i to po svaku cenu i spremni smo tobože za dijalog, ali ne znam pored ovakvih zahteva o čemu da vodimo dijalog i razgovaramo, o skijanju, letovanju, ne zna šta bi trebalo da bude tema", rekao je Vučić.

On je kazao i da je dobro razumeo poruku Prištine kada je povećana taksa.

"Taksu uvodite u dva slučaja ili kada ste sišli sa uma ili da kada hoćete da isprovocirate Srbiju da preduzme neke druge mere, ne biste li ušli u bilo kakvu vrstu drastičnijeg oružanog sukoba", rekao je Vučić i dodao da je Beograd do sada uspešno izbegavao sve zamke.

On kaže da želi rešenje za Kosovo, ali da ga još nema i da je jedno od rešenja koje je nudio razgrančenje, ali da o tome ne razgovara sa Albanicma i da za to nema saglasnost sprske strane.

Vučić je rekao da će kompromisno rešenje teško biti postignuto, posebno posle rezolucije koju je kosovska skupština usvojila.

"Želim rešenje svim srcem i snagom, ali nemamo ga nismo ni blizu, ne razgovaramo, nismo nigde", rekao je Vučić.

Što se izbora tiče, Vučić je rekao da "ne zavisi sasvim od njega, ni od nas" da li će biti vanrednih izbora već "od situacije u zemlji", pre svega na Kosovu.

"Ja bih sa radošću išao na izbore, verujem da bismo ostvarili do sada najubedljiviju pobedu", rekao je Vučić, navodeći da su njegovi saradnici "listom" za izbore.

On je rekao i da je "uvek spreman da ide na izbore ako to veliki broj ljudi želi" i negirao da je izjavio da neće ispuniti zahteve sa protesta makar ih bilo pet miliona na ulici. On je dodao da neće, kao Makron, da podlegne "pritisku ulice", opozicije koja je krala i razorila državu, navodeći da će uvek da poštuje narod.

"Zato i kažem narodu - izvolite izbore", rekao je Vučić.

Na reči novinara Prve televizije da je na protestu protiv nasilja u Beogradu šetalo između sedam i deset hiljada ljudi, on je odgovorio da je onda "Barbara divno izveštavala" i da on nije video "deset hiljada".

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o dijalogu sa Srbijom

Parlament Kosova

Skupština Kosova je na vanrednoj sednici u subotu uveče usvojila rezoluciju o dijalogu sa Srbijom na predlog opozicione Socijaldemokratske partije (partija formirana podelom pokreta Samoopredeljenje), koja predviđa formiranje nove državne delegacije u dijalogu sa Srbijom. Sednici se nisu odazvale druge dve opozicione partije - pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova.

Novu delegaciju predvodiće predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti, inače aktuelni gradonačelnik Prištine, i Fatmir Ljimaj iz vladajuće Inicijative Socijaldemokrata. Delegaciju čine 12 članova, njih sedam je iz vladajućih partija, četvoro iz opozicije, i jedan iz civilnog društva.

Visar Imeri iz Socijaldemokratske partije je kazao da Srbija na kraju ovog procesa mora da prizna Kosovo, u suprotnom, "konačnog sporazuma neće biti".

Predstavljajući rezoluciju, on je istakao da je odlučivanje u procesu dijaloga sada preneseno na novoformiranu državnu delegaciju. On je dodao da ova rezolucija predviđa uspostavljanje okvira platforme za dijalog i određivanje ciljeva Kosova u ovom procesu. Imeri je istakao da će odluke u procesu dijaloga moći da donosi samo novoformirana državna delegacija. Po njegovim rečima, konačni sporazum sa Srbijom biće i pitanje konsultativnog referenduma na Kosovu.

"Republika Kosovo po prvi put ulazi u dijalog pripremljeno i sa jasnim ciljevima. Proces dijaloga će biti prihvatljiv jedino ukoliko njegov kraj rezultira recipročnim priznanjem država koje su uključene u procesu, članstvom Kosova u Ujedinjene nacije, kao i obećanjem o ubrzanoj euroatlanskoj integraciji", kazao je Imeri.

On je dodao da državna delegacija treba delovati na osnovu toga da su teritorijalni integritet i jedinstven karakter države Kosova neugroživi.

Imeri je dodao da će Skupština formirati posebnu komisiju koja će nadgledati proces dijaloga.

"Konačna faza će zaista biti kraj ovog dijaloga", poručio je Imeri.

Pored rukovodioca, ostali članovi delegacije su Enver Hodžaj iz Demokratske partije, Avdi Arifi iz Alijanse za budućnost Kosova, Bedžet Pacoli iz Alijanse novo Kosovo, Mahir Jagdžilar iz parlamentarne grupe 6 plus (koja okuplja manjinske poslanike nesrpske zajednice), Dardan Gaši, zamenik premijera, jedan predstavnik civilnog društva, a dva mesta su rezervisana za opozicione partije Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova. Jedno mesto rezervisano je i za bošnjačku zajednicu.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je odluku o stvaranju Pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom i naveo da se raduje što će raditi sa članovima tima “u postizanju konačnog, sveobuhvatnog rešenja koje će otvoriti vrata UN, NATO i EU za Kosovo.”

Sednica je sazvana na zahtev 42 poslanika. Prisustvovao je 61 od 120 poslanika, a rezoluciju je podržalo njih 59, dok ih je dvoje bilo uzdržano.

Rezolucije usvojene u Skupštini nemaju obavezujuć karakter već odražavaju političku volju, stoga je predloženo da se po ovom pitanju usvoji i poseban zakon.

Zvornik: Uhapšeni osumnjičeni za organiziranje terorističke grupe

Ilustrativna fotografija

Policijski službenici PU Zvornik 14. decembra su u Zvorniku uhapsili osobu inicijala A.M. (1970), zbog sumnje da je organizirala i obučavala grupu s ciljem pridruživanja stranim terorističkim organizacijama, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa glasnogovornik PU Zvornik Miljan Bobar.

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o povratniku sa sirijskog ratišta.

Akcija je provedena po nalogu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i u suradnji s policijskim službenicima Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Policijski službenici su prilikom pretresa kuće u Zvorniku, pomoćnih objekata i putničkog automobila koje koristi osumnjičeno lice, pronašli i privremeno oduzeli određenu količinu mobilnih telefona, SIM kartica, računara i dokumentacije koja se može dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela, saopćeno je iz Tužilaštva RS-a.

Nakon kriminalističke obrade, uhapšeni je pušten na slobodu, a sve dalje istražne aktivnosti provodit će se pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, potvrđeno je za RSE.

Drugi protest 'Stop krvavim košuljama'

Protest u Beogradu, 15. decembar 2018.

Više hiljada građana okupilo se večeras u Beogradu na protestu "Protiv nasilja - Stop krvavim košuljama".

Skup je protekao bez incidenata, a upućen je poziv za ponovno okupljanje 16. januara, na godišnjicu ubistva lidera Inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Snimak celog protesta možete pogledati na našoj Facebook stranici.

Okupljanje je počelo u oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta gde su se prisutnima obratili akademik Dušan Teodorović i glumac Tihomir Stanić.

Teodorović je rekao da je legalno da se narod za pravdu bori i na ulici kada se kradu izbori. On je kazao da izbora ne može da bude dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pet sati svaki dan na nacionalnoj televiziji i dok se ne srede "falsifikovani" birački spiskovi. "Ako ne ispuni zahteva građana neka očekuje sve oblike građanske neposlušnosti", rekao je Teodorović i poručio Vučiću "pobedićemo te kao što smo pobedili i Slobodana Miloševića".

Potom je organizovana protestna šetnja od platoa do zgrade u kojoj je sedište predsednika Srbije, zatim Skupštine Srbije i zgrade Radio televizije Srbije.

Još jedna šetnja protiv nasilja vlasti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Na čelu kolone je bio velik transparent "Stop krvavim košuljama", a okupljeni su nosili i transparente "Jedan od pet miliona", "Dosta majmunisanja ovako više ne može", "Počelo je". Duvalo se u pištaljke, a delili su se i bedževi i flajeri sa natpisom "Počelo je". Okupljeni su uzvikivali "Vučiću lopove", "Ua" i "AV, AV, AV", "Barbara javi se", a ispred Skupštine Srbije uzvikivali su "Majo, Marjane".

Među građanima su bili i predstavnici opozicionih stranaka Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Miloš Jovanović, Boško Obradović koji su bili na čelu kolone iza transparenta.

Borko Stefanović, koji je sa dvojicom aktivista napadnut nedavno u Kruševcu, na kraju protesta rekao je da su se okupili da kažu da Srbija nikada više ne sme biti zemlja krvavih glava i košulja. "Mi vam kažemo večeras iz veličanstvenog Beograda pod snegom i rekom slobodnih ljudi - nećete nas zaustaviti i nećete nas ućutkati. I mi smo narod Srbije koji kaže da večeras neće otići tiho u noć. Bićemo zajedno ići ćemo do kraja do pobede", kazao je Stefanović.

Jelena Anasonović, aktivistkinja, uputila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zahtev da se otkriju nalagodavci i oni koji su pokušali ubistavo Borka Stefanovića u Kruševcu, počinioci i nalogodavci napada na sve novinare, aktiviste civilnog društva, političke aktiviste i građani koji su se usudili drugačije da misle od njega. Ona je uputila zahtev da se otkriju počinioci ubistva lidera inicijative SDP sa Kosova Olivera Ivanovića i najavila sledeće okupljanje na godišnjicu njegovog ubistva.

Protest u Beogradu, 15. decembar
Protest u Beogradu, 15. decembar

Saobraćaj u centralnim gradskim ulicama tokom protesta je bio zaustavljen, a kolona koju su okupljeni formirali na početku skupa bila je od Terazija do Platoa Filozofskog fakulteta. Nije bilo primetno prisustvo policije u uniformi, a privatno obezbedjenje protesta nosilo je žute prsluke na kojima je pisalo "Jedan od pet miliona".

Okupljanje je večeras organizovano i pod motom "Hajde da se prebrojimo", zbog navoda pojedinih medija i aktuelne vlasti da se tokom prošlog protesta održanog 8. decembra okupio mali broj građana, dok organizatori tvrde da je na protestu bilo više od 10.000 nezadovoljnih.

Na prethodnom okupljanju, održanom 8. decembra, okupilo se više hiljada demonstranata koji su protestovali nakon što je Borko Stefanović, lider Levice Srbije i jedan od predstavnika opozicionog Saveza za Srbiju, pretučen 23. novembra u Kruševcu.

Zbog toga je SZS pozvao „nezadovoljne građane u nestranačku šetnju u znak protesta protiv krvavih košulja i nasilja aktuelne vlasti".

Prema procenama SZS na tom skupu okupilo se više od 10.000 ljudi, dok je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da je na ulicama bilo viošestruko manje demonstranata – oko 1.500.

Protest u Beogradu, 15. decembar
Protest u Beogradu, 15. decembar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon prošlonedeljnog protesta odgovorio da poruka demonstranata nije ozbiljna, te da neće ispuniti nijedan zahtev opozicije koliko god ih izašlo na ulice da protestuje i ma koliko dugo ti protesti trajali.

"Šetajte do mile volje, ja ni jedan zahtev nikada neću da vam ispunim. Može i pet milona da vas se skupi. Možete samo da dobijete izbore, e kada dobijete izbore ispunjavajte ono što je narodu obećano, a ja pod pritiscima neću da radim, i po tome se razlikujem od svih drugih", rekao je tada predsednik, kazavši da na skupu nije video mnogo mladih ljudi, i ocenio da je šetao uglavnom srednji i viši srednji sloj, te da treba preispitati zbog čega su oni nezadovoljni.

Dragan Đilas, jedan od lidera SZS, optužio je Vučića da je odgovoran za napad na Stefanovića “zbog svega što govori", kao i zbog toga što je, kako je rekao, “stepen kriminalizacije društva ogroman”.

Nakon incidenta u Kruševcu uhapšene su tri osobe, a Vučić je izjavio da "najoštrije osuđuje nasilje, jer je Srbija pravna država" i da "Srbija mora da poštuje pravo na drugačije mišljenje i slobodu okupljanja".

Lider Levice Srbije Borko Stefanović objavio je ove nedelje identitet uhapšenih zbog napada na njega, rekavši da su to Danijel Gmijović, Marko Živković i Marko Šaponjić, za koga je kazao da je bio pripadnik Žandarmerije do 2008. godine.

On tvrdi da su oni u "poslovnim, poluposlovnim i privatnim vezama s Goranom Makragićem, biznismenom iz Kruševca, s upravnikom Kazneno-popravnog doma Ivanom Mijailovićem i s radnikom Gradske uprave u Kruševcu Sašom Delićem". Takođe je izneo uverenje da su ti ljudi viđani na skupovima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) po Srbiji.

Bolton pozvao Srbiju i Kosovo da što pre postignu dogovor

Džon Bolton

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je na sastanku sa slovenačkim ministrom inostranih poslova Mirom Cerarom da Srbija i Kosovo treba da postignu sporazum "što je pre moguće".

"Poželeo sam dobrodošlicu slovenačkom ministru spoljnih poslova Miru Ceraru u Beloj kući. Kao saveznici u NATO-u razgovarali smo o zajedničkim ekonomskim i bezbednosnim interesima u Evropi i o potrebi da Srbija i Kosovo postignu sporazum što je pre moguće", napisao je Bolton na Twitteru.

SAD su još jednom potvrdile podršku "postepenoj, transparentnoj tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u profesionalnu, multietničku vojnu silu, koja je interoperabilna sa NATO-om i koja služi i predstavlja sve zajednice na Kosovu".

"To je suverena odluka vlade Kosova", navodi se u saopštenju koje je srpski servis Glasa Amerike dobio iz Stejt departmenta.

U saopštenju Stejt departmenta se međutim ističe da će "bezbednost Kosova najbolje biti zaštićena noramlizacijom odnosa sa Srbijom", i da bi za Kosovo "dijalog trebalo da bude apsolutni prioritet".

"Apelujemo na obe strane da uklone sve barijere kako bi se vratile za pregovarački sto i postigle sveobuhvatni sporazum o normalizaciji", navodi se u saopštenju.

Putin: Rep muziku u Rusiji treba 'kontrolisati'

Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin zabrinut je zbog sve veće popularnosti repa među ruskom omladinom. Od zvaničnika u resoru kulture zatražio je da razviju sredstva kontrole, umesto zabrane te popularne muzike.

Na današnjem sastanku s kulturnim savetnicima u Kremlju, Putin je rekao da će pokušaji da se izvođačima zabrani nastup imati negativan efekat i ojačati njihovu popularnost, prenosi AP.

"Ako je to nemoguće zaustaviti, onda moramo da upravljamo i usmeravamo", rekao je predsednik Rusije. Naveo je da je "rep zasnovan na tri stuba: seksu, drogama i protestu" i dodao da je "to put ka degradaciji nacije".

Putin je kazao da je "propagiranje narkotika" gore od psovanja. Njegovi komentari su usledili u vreme ruskih mera protiv savremene muzike koje su podsetile na cenzuru umetnosti iz sovjetskih vremena.

Nastupi desetak repera nedavno su otkazani u Rusiji, posle upozorenja zvaničnika da takva muzika promoviše pogrešne vrednosti, a najmanje tri muzičara su pritvorena. Rep je jedan od najpopularnijih muzičkih žanrova među ruskom omladinom zahvaljujući otvorenom predstavljanju svakodnevne realnosti i oštroj kritici vlasti.

Srušio se ukrajinski vojni avion, pilot poginuo

Suhoj Su-27

Pilot ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva poginuo je danas kada se njegov avion srušio u pokušaju da sleti u bazu na severu zemlje, saopštila je vojska Ukrajine.

Generalštab ukrajinske vojske objavio je na Fejsbuku da se avion Suhoj Su-27 srušio tokom rutinskog leta i da je istraga u toku.

Avioni Su-27, prenosi AP, dizajnirani su u vreme Sovjetskog Saveza, a Rusija nastavlja da ih proizvodi. Mogu da imaju jednog ili dva pilota, a za sada nije poznato koji od ta dva modela je danas pao.

Ukrajinska vojska je u oktobru ostala bez jednog Su-27 sa dva sedišta, tokom vežbi s američkom vojskom. Tada su poginuli američki i ukrajinski pilot.

I sekretar za državnu upravu odlazi iz Trampove administracije

Rajan Zinki, drugi s leva

Sekretar zadužen za državnu upravu i prirodne resurse Rajan Zinke napustiće svoju poziciju do kraja ove godine, posle dve godine madata, objavio je predsednik Donald Tramp na Twitteru. Tramp, ipak, nije rekao zbog čega Zinke odlazi.

"Trampova administracija će objaviti ime novog sekretara zaduženog za državnu upravu sledeće nedelje", napisao je Tramp na Twitteru.

Zinke je pod lupom zbog potencijalne zloupotrebe bezbednosnih podataka, letova i nekretnina.

Senat mora da potvrdi imenovanje novog ministra.

Obamaker neustavan, odlučio Sud

Ilustrativna fotografija

Federalni sudija u Teksasu Rid O'Konor odlučio je da je Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti u SAD, poznatiji kao Obamaker - neustavan.

Sudija je odlučio da je ceo zakon nevažeći zbog jedne stavke koja je ukinuta, a odnosila se na obavezno zdravstveno osiguranje - odnosno, oni koji nisu imali osiguranje bili su kažnjavani povećanjem poreza.

Prošle godine, Trampova adminsitracija izglasala je ukidanje stavke o obaveznom zdravstvenom osiguranju u sklopu promene poreskih propisa.

Očekuje se žalba na odluku sudije iz Teksasa i da predmet završi pred Vrhovnim sudom. Za to vreme, Obamaker će ostati na snazi.

Oko 11,8 miliona korisnika širom SAD koristi mogućnost pristupačne zdravstvene zaštite koju pruža Obamaker.

Da će to ukinuti, predsednik Donald Tramp obećava još od kampanje.

Odluku sudije iz Teksasa prokomentarisao je na Twitteru: "katastrofalni Obamaker, kao što sam i predvideo, proglašen je neustavnim i Kongres sada mora da usvoji novi zakon kojim se štite oni sa hroničnim oboljenjima". Takođe je pozvao lildere demokrata u Senatu i Predstavničkom domu da to "završe".

Protest 'Mame su ljute' pred zgradom Vlade Srbije

Protest ispred Vlade Srbije, 15. decembar 2018.

U centru Beograda ispred zgrade Vlade Srbije održan je protest pod nazivom "Mame su ljute".

Više desetina majki i trudnica protestovalo je zajedno sa svojim supružnicima i članovima Inicijative "Mame su zakon" zahtevajući od vlasti hitno povećanje mesečnih naknada za roditelje.

Natalija Kostić na protestu je bila sa svoje dvoje dece.

“Boli me što će buduće mame da pate i da razmišljaju o novcu umesto da razmišljaju o svojoj deci i da budu srećne sa njima. Ne znam da li ću roditi treće dete. Ja sam nezaposlena, radila sam u bivšoj firmi i kada sam ostala u drugom stanju poželeli su mi srećan put bez povratka”, Natalija Kostić

U organizaciji Inicijative "Mame su zakon", okupljeni na protestu „Mame su ljute“ traže izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom na osnovu kog, kako tvrde, nekima od majki sleduje po 1.000 dinara, što je manje od 8,5 evra.

“Jedini cilj koji imaju je da umire mame. Da se one smire i da misle da će biti nekakvih stvarnih uvećanja. Suštinski, ako nekome povećate nadoknadu koja je 1.000 i vi je povećate na 1.500 dinara, to nije dostojanstveno primanje. Mi imamo naš predlog – da fiksni deo bude u visini republičkog minimalca a da se varijabilni deo računa na osnovu broja meseci provedenih na poslu”, rekla je Tatjana Macura, iz Inicijative „Mame su zakon“.

Dejan Ostojić na protest je došao sa trudnom suprugom.

“Ovo je nešto što se tiče svih nas. Problematično je stanje, dosta je porodica trenutnih i budućih koje će da budu pogođene ovom situacijom koja je ‘prodata’ pod nekom pričom koja bi trebalo da potpomogne natalitet koji je ugrožen, a u suštini vidimo da dosta toga nije u redu”, rekao je.

'Mame su ljute, mame nisu glupe'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Predstavnici inicijative "Mame su zakon" najavili su na današnjem protestnom skupu novu akciju pod nazivom "Mame nisu same" tokom koje će građani moći da potpišu onlajn peticiju podrške njihovim zahtevima.

Ovo je bi drugi po redu protest roditelja i budućih majki zbog malih državnih nadoknada. Prvi je održan 25. septembra 2018. godine.

Tada su učesnici, okupljeni pod okriljem inicijative “Mame su zakon”, zatražili usvajanje izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se, između ostalog, zahteva da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade. Ocenjeno je da je Zakon, čija je primena počela 1. jula, „ponižavajući, nedopustiv i diskriminatorski“.

Pariz: Na protestima 'Žutih prsluka' i 'Marijane', simbol Francuske

Pariz 15. decembra

Više stotina ljudi okupilo se u aveniji Jelisejskih polja u Parizu gde je u toku protest pokreta "Žuti prsluci". Okupljenih je manje nego prehodnih nedelja, prenela je agencija Frans pres.

Demonstranti su ušli u aveniju koja je delimično otvorena danas zbog protesta.

Radio Frans enfo preneo je da u Parizu ima nekoliko stotina ljudi unutar i okolo avenije, a da se demonstranti propuštaju u malim grupama uz jake policijske snage.

Na skupu su prisutne i žene u crvenim bluzama sa kapuljačama, koje simbolizuju Marijanu, simbol Francuske.

Slična okupljanja su i u drugim gradovima Francuske.

Pariska policija saopštila je privela 114 osoba u glavnom gradu, prenosi BBC.

Direktor pariske policijske prefekture Mišel Delpiješ izjavio je da će mere bezbednosti biti kao i prethodne subote i da je prema navodima na društvenim mrežama nekoliko desetina hiljada ljudi izrazilo spremnost da danas izađe na ulice uprkos pozivima da to ne čine u svetlu ovonedeljnog napada u Strazburu.

U Parizu je raspoređeno oko 8.000 pripadnika snaga bezbednosti, a na području cele Francuske oko 89.000.

Pokret koji je spontano nastao na društvenim mrežama, od 17. novembra je mobilisan raznim akcijama u Francuskoj a svake subote organizuje proteste u velikim gradovima. Francuski predsednik Emanuel Makron koji se nedavno obratio naciji i najavio određene ustupke građanima nezadovoljnim njegovom opštom politikom, nije uspeo u potpunosti da ubedi "žute prsluke" koji su najavili nastavak protesta.

Formirana autokefalna Ukrajinska pravoslavna crkva

Pravoslavni velikodostojnici Ukrajine objavili su da su danas u Kijevu odobrili formiranje jedinstvene crkve u toj zemlji, nezavisne od Moskovske patrijaršije, i izabrali njenog lidera.

Lider nove autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve biće mitropolit Epifanije, 39-godišnji biskup Kijevske patrijaršije, prenosi Asošiejted pres. Ukrajinska crkva je vekovima bila deo Ruske pravoslavne crkve. Sinod Carigradske patrijaršije u oktobru je odlučio da pokrene proces dodeljivanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, uprkos oštrom protivljenju Moskve. Današnjem sastanku prisustvovao je i predsednik Ukrajine Petro Porošenko, kao posmatrač bez prava glasa.

Nezadovoljna tom odlukom i uoči sastanka, Ruska pravoslavna crkva pozvala je juče UN, lidere Nemačke i Francuske, papu i druge verske lidere da zaštite vernike u Ukrajini "od pritiska države na sveštenike koje postavlja ruska patrijaršija". Ruski patrijarh Kiril upitio je pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, papi Franji, kenterberijskom nadbiskupu i drugim verskim vođama, i pozvao ih da zaštite sveštenike, vernike i njihovu veru u Ukrajini.

Australija priznala zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela

Jerusalim

Australija je odlučila da zvanično prizna zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela, ali neće preseliti tamo svoju ambasadu dok Izrael i Palestinci ne postignu mirovni sporazum, objavio je danas premijer te zemlje Skot Morison.

On je, kako prenosi AP, najavio da će Australija priznati istočni Jeruslim kao glavni grad Palestine samo nakon postizanja dogovora o rešenju sukoba po modelu dve države, a do tada će ambasada Australije ostati u Tel Avivu.

Iako se ambasada za sada neće seliti, Morison je rekao da će njegova vlada osnovati odbrambenu i trgovinsku kancelariju u Jerusalimu i da će početi da traži lokaciju za ambasadu.

"Australijska vlada je odlučila da Australija sada prizna da je zapadni Jerusalim, kao sedište Kneseta (parlamenta) i mnogih institucija vlade, glavni grad Izraela", rekao je Morison, ocenivši da se time poštuje posvećenost rešenju po modelu dve države i poštovanje relavantnih rezolucija UN.

Izrael smatra ujedinjeni Jerusalim svojom večnom prestonicom dok Palestinci nameravaju da u istočnom delu bude glavni grad njihove buduće države.

Predsednik SAD Donald Tramp je prošle godine izazvao međunarodne kritike kada je preokrenuo decenije američke spoljne politike priznavanjem Jerusalima kao glavnog grada Izraela. Ambasada SAD-a preseljena je iz Tel Aviva u Jerusalim u maju.

Vanredna sednica Skupštine Kosova o dijalogu sa Srbijom

Parlament Kosova

Predsedništvo Skupštine Kosova sazvalo je vanrednu sednicu za subotu kako bi se izglasao nacrt rezolucije koju je predložila opoziciona Socijaldemokratska partija (partija nastala nakon podele pokreta Samoopredeljenje) o principima i smernicama o učešću Kosova u dijalogu sa Srbijom.

U tom dokumentu se zahteva da svaki eventualni sporazum sa Srbijom prođe kroz Skupštinu Kosova, ali i da se o pitanju granice Kosova sa Srbijom ne raspravlja.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, inače čelnik Demokratske partije Kosova, kazao je da se Kosovo ne plaši dijaloga i da se taj proces treba okončati priznanjem.

"Nakon jučerašnje istorijske odluke o formiranju vojske Kosova, Kosovo ide napred ka potpunoj finalizaciji svoje državnosti. Ono što će se danas desiti ima veze sa dijalogom, zapravo, radi se o zaustavljanju Vučićeve i srbijanske ofanzive a kako bi se Kosovo međunarodnoj zajednici pokazalo da je umereno i spremno, da ima legitimitet i mogućnosti da odgovori na sve izazove", kazao je Veselji.

Opozicioni pokret Samoopredeljenje nije prisustvovao sastanku predsedništva Skupštine, dok je druga opoziciona partija, Demokratski savez Kosova, saopštila da neće učestvovati na današnjoj sednici.

Vlada Kosova je predložila da se predsednik vladajuće Inicijative, Fatmir Ljimaj, preuzme rukovodeću ulogu pregovaračke ekipe u dijalogu sa Srbijom.

Erdogan objelodanio dio snimka ubojstva Khashoggija

Jamal Khashoggi

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objelodanio je dio audiosnimka na kojem se čuje navodni ubojica saudijskog novinara Jamala Khashoggija kako govori - "Ja znam dobro sjeći".

Erdogan je rekao da se na snimku čuje glas visoko rangiranog vojnog lica, odnosno "radnika mrtvačnice", koji "otvoreno" kaže da on može secirati tijelo.

Turska je audiosnimak podijelila sa Saudijskom Arabijom, SAD-om, Njemačkom i drugim zemljama.

Turska je priopćila da je tim od 15 ljudi ubio Khashoggija 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Njegovo tijelo ili ostaci nikada nisu pronađeni, podsjeća AP.

Erdogan je, također, kritizirao saudijskog princa Mohammada bin Salmana koji je rekao da je Khashoggi izašao iz konzulata, što je kasnije opovrgnuo.

"Ova nacija nije glupa i zna što znači kada neko treba snositi odgovornost", rekao je Erdogan, prenio je AP.

Pročitajte: Senatska osuda Saudijske Arabije

Stejt department: SAD podržavaju odluku Kosova, ali dijalog apsolutni prioritet

Sjedinjene Američke Države još jednom su potvrdile podršku "postepenoj, transparentnoj tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u profesionalnu, multietničku vojnu silu, koja je interoperabilna sa NATO-om i koja služi i predstavlja sve zajednice na Kosovu".

"To je suverena odluka vlade Kosova", navodi se u saopštenju koje je srpski servis Glasa Amerike dobio iz Stejt departmenta.

U saopštenju Stejt departmenta se međutim ističe da će "bezbednost Kosova najbolje biti zaštićena normalizacijom odnosa sa Srbijom", i da bi za Kosovo "dijalog trebalo da bude apsolutni prioritet".

"Apelujemo na obe strane da uklone sve barijere kako bi se vratile za pregovarački sto i postigle sveobuhvatni sporazum o normalizaciji", navodi se u saopštenju.

Stejt department dodaje da "današnje glasanje ne donosi nikakve momentalne promene kada je reč o strukturi, misiji ili operacijama KSB.

"Radi se o administrativnom koraku, kojim se započinje proces, koji će trajati deceniju, a tokom kojeg Kosovo od zemlje kojoj se pruža bezbednost treba da postane zemlja koja doprinosi bezbednosti".

Više nego ikada ranije, vlada Kosova mora da nastavi da se angažuje sa manjinskim zajednicama i blisko sarađuje sa NATO saveznicama i njihovim partnerima, dodaje se u saopštenju.

"Očekujemo da se vlada Kosova pouzdano povinuje svim postojećim sporazumima i obavezama koje je preuzela u vezi sa kretanjima trupa i operacijama vojnih snaga na Kosovu, pre svega obavezi prema generalnom sekretaru NATO-a iz 2013. godine, da bilo koja operacija na severu Kosova zahteva prethodnu konsultaciju s komandantom KFOR-a", zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.

Povodom odluke o fomiranju vojske Kosova oglasile su i se i Ujedinjene nacije. Farhan Hak, portparol generalnog sekretara Antonija Gutereša rekao je da rezolucija 1244 Saveta bezbednosti obezbeđuje pravni okvir za međunarodne bezbednosne snage na Kosovu i da bi se nje trebalo i pridržavati.

"Bilo koji zakon koji bi ograničavao ili na bilo koji način ometao KFOR u obavljanju bezbednosnih dužnosti i odgovornosti ne bi bio u skladu sa rezolucijom“, rekao je Hak.

Trump: Pregovori sa Sjevernom Korejom nisu žurni

Donald Trump i Kim Jong Un, Singapur

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da pregovori sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji nisu žurni, odgovarajući na tvrdnje u javnosti da su pregovori u zastoju.

"Mnogi ljudi me pitaju šta je s našim pregovorima sa Sjevernom Korejom, a ja odgovaram da nisu žurni. Sve je u redu", naveo je Trump na Twitteru.

Američki predsjednik se 12. lipnja u Singapuru sastao s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom i tada su se njih dvojica dogovorili o procesu denuklearizacije, ali mnogi stručnjaci smatraju da su pregovori u zastoju.

Kim Jong Un je ove godine poduzeo neke simbolične korake ka denuklearizaciji i smanjivanju napetosti u odnosima sa SAD-om i Južnom Korejom, ali Sjedinjene Države i saveznici nisu voljni smanjiti pritisak sankcija dok on ne učini više.

Fotografije miliona korisnika Facebooka 'bile su ugrožene'

Facebook

Facebook se izvinio zbog buga pomoću kojeg su developeri ove društvene mreže imali pristup privatnim fotografijama 6,8 miliona korisnika.

Ispitivanje o ovom propustu pokrenula je irska Komisija za zaštitu podataka, tijelo koje nadzire Facebookovo pridržavanje propisa Europske unije (EU).

Između ostalog, bile su dostupne i fotografije koje su korisnici počeli postavljati na Facebook ali ih nisu objavili.

"Žao nam je što se to dogodilo", saopćeno je iz Facebooka.

Ovaj bag bio je aktivan 12 dana, od 13. do 25. septembra.

"Trebalo nam je vremena da istražimo koje aplikacije i koji ljudi su bili ugroženi, a onda da izgradimo sustav upozorenja koji ćemo poslati one koji su bili ugroženi ovim bugom", rekao je glasnogovornik Facebooka za CNN Business odgovarajući na pitanje zašto Facebook nije odmah obavijestio korisnike o ovom propustu.

Pročitajte: Facebook i teorije zavjere

U Indiji od trovanja hranom umrlo 11 ljudi

Riža u jelu, ilustrativna fotografija

Najmanje 11 ljudi je umrlo, a deseci su se razboljeli nakon što su jeli rižu u hramu u indijskoj državi Karnataka.

Očevici su rekli da je ljudima pozlilo ubrzo nakon konzumiranja riže u okviru vjerske ceremonije.

Oko 70 ljudi primljeno je u bolnicu zbog trovanja hranom. Glasnogovornik policije rekao je za BBC da je 11 pacijenata u kritičnom stanju.

Dvije osobe su uhićene nakon incidenta, a jedan bolnički dužnosnik rekao je da je riža vjerojatno bila zatrovana.

Jedan sudionik vjerske ceremonije rekao je da je riža imala veoma neprijatan miris i da su je mnogi ljudi odbili jesti te da su oni koji su je konzumirali odmah počeli povraćati.

Incident se dogodio u hramu Marama u oblasti Čamaradžanagar.

Juncker optužio Orbana za kampanju širenja dezinformacija

Viktor Orban i Jean-Claude Juncker

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (Žan-Klod Junker) optužio je u Bruxellesu mađarskog premijera Viktora Orbana za vođenje kampanje dezinformacija o migraciji i istupanju Velike Britanije iz članstva u Uniji (Brexit).

"Neki premijeri koji sjede za ovim stolom šire lažne vijesti. Kada Viktor Orban kaže da sam ja odgovoran za Brexit, to je lažna vijest", rekao je Juncker nakon summita EU i dodao da je mađarski premijer također uputio još jednu dezinformaciju - da su migranti odgovorni za Brexit.

Juncker je dodao da ne treba odgovornost prebacivati na druge već preispitati ko u vlastitim redovima izbjegava preuzeti odgovornost.

Na summitu se razmatralo pitanje širenja dezinformacija, a premijer Belgije Charles Michel (Šarl Mišel) zatražio je od Europske komisije da razmotri kazne ukoliko kampanja širenja laži ima za cilj namjerno destabiliziranje demokracije.

Pročitajte: Srbija u moru lažnih vijesti

Vučić: Vojska Kosova formirana na ilegalan način

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je "takozvana vojska Kosova" formirana na ilegalan i protivpravan način.

"Sve što su uradili Albanci uradili su u suprotnosti sa normama javnog prava i sa sopstvenim najvišim pravnim aktom Ustavom i pokazali, kao i njihovi zaštitnici i sponzori, da im nije stalo do poštovanja prava i pravde nego do provođenja gole sile, napada na Srbe i neskrivenog napada na Srbiju", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da je Srbija uložila ogromne napore da očuva mir i kompromis a da je danas sasvim jasno da ni Albanci, ni njihovi sponzori nisu želeli mir.

On je kao kosovske sponzore označio SAD, Veliku Britaniju a po pitanju vojske i Nemačku.

Ponovio je da je Srbija uputila zahtev za hitno održavanje sednice Saveta bezbednosti UN-a.

Poručio je Srbima sa Kosova da ne brinu i da će Srbija imati snage da ih zaštiti ako dođe do zloupotrebe kosovske vojske.

Bela kuća demantovala navode bivšeg Trampovog advokata

Majkl Koen, bivši advokat predsednika SAD Donalda Trampa

Bela kuća je večeras odbacila optužbe bivšeg ličnog advokata američkog predsednika Donalda Trampa koji je rekao da je platio za ćutanje dvema ženama zato što je Tramp bio "veoma zabrinut" da bi njihove priče o navodnim aferama s njim "uticale na izbore".

Predstavnik za štampu Bele kuće Hougan Gidli (Hogan Gidley) osudio je izjavu advokata Majkla Koena kao i medije koji su "ozbiljno shvatili izjavu jednog osuđenika" i dodao da je Koen "lažov".

Majkl Koen je u danas objavljenom intervjuu za televiziju Ej-Bi-Si njuz (ABC News) rekao da je dao "lojalnost nekom ko, iskreno, ne zaslužuje lojalnost".

Koen je u sredu osuđen na tri godine zatvora.

On je priznao krivicu po nekoliko optužnica, među kojima su kršenje propisa o finansiranju kampanje i laganje Kongresu.

Tužioci su naveli da je Tramp naložio Koenu da sredi plaćenje kako bi se uoči izbora 2016. ućutkale porno glumica Stormi Denijels i bivša Plejbojeva (Playboy) manekenka Karen Mekdugal.

Koen je rekao da ljut na sebe zbog tih dogovora.

Tramp je negirao da je naložio Koenu da krši zakon.

Lideri EU dogovorili ograničeni budžet za podršku evrozone

Lideri Evropske unije dogovorili su se danas da se obrazuje zajednički budžet za evrozonu kako bi se pomoglo članicama zone evra u slučaju krize.

Predlog je izgleda manje od opsežnijih ideja za koje se zalagao francuski predsednik Emanuel Makron.

Lideri su na samitu u Briselu naveli da će ministri finansija izraditi detalje budžeta i da treba da se do juna dogovore o tome.

Makron je tražio veliki budžet za evrozonu koji bi pomogao državama članicama u slučaju ekonomskih nedaća.

Time bi se nadoknadila ključna ranjivost evropske monetarne unije.

Lideri su u saopštenju naveli da će fond za evrozonu biti deo ukupnog budžeta Evropske unije, što sugeriše da će verovatno biti manji od onoga što je predlagao Makron.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG