Dostupni linkovi

Moguće raspuštanje tajlandskog parlamenta



Tajlandski premijer Abhisit Vedžadživa izjavio je da će raspustiti parlament u septembru, zauzvrat zahtijevajući potpuno povlačenje opozicionih demonstranata.

Ukoliko ne krenu kućama, neću raspustiti parlament", rekao je Abhistit u intervjuu za TV stanicu "ASTV". Drugi tajlandski mediji prenijeli su njegovu izjavu da bi parlament mogao da bude raspušten između 15. i 30. septembra, prenosi AP.

"Ponavljam, ja ni sa kim ne pregovaram", rekao je Abhisit u intervjuu i dodao da poziva sve na pomirenje, "uključujući demonstrante".

Lider demonstranata Natavut Sajkua izjavio je da je nemoguće da se demonstranti raziđu prije nego što vlada objavi raspuštanje parlamenta."Najpre mora da bude postignut zajednički dogovor", rekao je Natavut.

Tajlandski premijer je u ponedeljak objavio plan pomirenja u okviru koga je ponudio održavanje prijevremenih izbora 14. novembra - godinu dana prije zvaničnog isteka njegovog mandata - ukoliko se demonstranti, koji su okupirali centar Bankoka, povuku.

Opozicioni demonstranti, koji sebe zovu "crvene košulje" po boji odeće koju nose, sljedbenici su bivšeg premijera Taksina Šinavatre, svrgnutog u vojnom puču 2006. godine.

Oni od 12. marta protestuju u Bankoku tražeći raspuštanje parlamenta i raspisivanje prijevremenih izbora.
XS
SM
MD
LG