Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pusić: Hrvatska bi mogla pregovore završiti u rokuHrvatska još ima izgleda završiti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji do predviđenog roka, odnosno do kraja godine, a poglavlje Pravosuđe i temeljna prava otvoriti prije ljeta, rekla je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU-u Vesna Pusić.

"Mislim da imamo šanse", rekla je Pusić nakon trosatne sjednice Odbora, dodajući da treba riješiti različite zadatke od kojih su neke i političke.

Pusić je rekla da su članovi Odbora na sastanku razgovarali o dva poglavlja: Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor (poglavlje 12) i Prometna politika (14). Ta dva poglavlja nalaze se među 15 onih koja još nisu zatvorena.

Očekujemo da će se do ljeta otvoriti i poglavlje Pravosuđe i temeljna prava (23), dodala je Pusić. To je jedno od tri poglavlja koja još nisu otvorena, uz Tržišno natjecanje i Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku.

Na sjednici Nacionalnog odbora glavni pregovarač Vladimir Drobnjak podnio je izvještaj o toku pregovora, izvijestila je predsjednica Odbora.

Ako se izuzmu tehnička poglavlja 34 i 35 o kojima se ne pregovara, njegova je procjena da bi za jesen Hrvatskoj moglo ostati 6 nezatvorenih poglavlja, dok bi do ljeta bilo privremeno zatvoreno 27 poglavlja, izvijestila je Pusić.
XS
SM
MD
LG