Dostupni linkovi

Česi i Slovaci odbijaju da plaćaju grčke dugove


U Srednjoj Evropi jača strah da će i ona osetiti grčku dužničku krizu a da nikako neće moći da izbegne da izdvoji sredstva za pomoć, ako se kriza proširi na Protugal ili Španiju.

Češka se plaši da će na kraju i ona morati da plaća grčke dugove, iako nije u Evropskoj monetarnoj uniji, jer je donedavno scenario pomoći razmatrao mogućnost da se teret tih 80 milijardi evra rasporedi na sve članice Evropske unije.

Slovaci, za koje je izvesno da će Atini pomoći sa 300 miliona evra u prvoj godini, bune se i traže referendum o pomoći Grčkoj.

Češki dnevnik Lidove novini objavio je danas taj prvobitni plan po kome bi i češka pozajmila Grčkoj 369 miliona evra.

"Nema odluke o uključivanju zemalja van zone evra. Nagađanja ne komentarišemo", rečeno je češkom dnevniku u Evropskoj komisiji ali analitičari upozoravaju da će, ako se kriza proširi i na druge zemlje, Portugal ili Španiju, u pomoć morati da pritekne cela EU. To, međutim, kategorično odbijaju češki političari.

U Slovačkoj se, međutim, čuju zahtevi manjih vanparlamentarnih stranaka da bi o pomoći Grčkoj, za čiju krizu je uz neodgovornost grčkih vlasti po mišljenju opozicione desnice kriva i EU, pošto su njeni kontrolni mehanizmi bili neefikasni, trebalo da odluče sami Slovaci na referendumu.
XS
SM
MD
LG