Dostupni linkovi

Neočekivano blaga kazna za Karajića


Sarajevo, sedište Suda BiH, foto: Midhat Poturović
Sarajevo, sedište Suda BiH, foto: Midhat Poturović
Sud u BiH proglasio je Sulju Karajića zvanog Hodža krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika i civila počinjen na području okruga Bihać. On je napravomoćno osuđen na 18 godina zatvora. Karajića, kao pripadnika Petog korpusa Armije BiH, presuda tereti za ubistva, nečovječno postupanje, protuzakonito zatvaranje, nanošenje povreda civilima i bivšim pripadnicima Narodne odbrane samoproklamovane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

Ovo je prva presuda koja je na Sudu BiH izrečena za zločine koji su počinili vojnici Armije BiH u Cazinskoj krajini. Istovremeno, u udruženjima preživjelih pripadnika Narodne odbrane nezadovoljni su, kako kažu, neočekivano blagom kaznom. Napominju da je po komandnoj liniji odgovoran i general Atif Dudaković. U Tužilaštvu BiH su nam potvrdili da se protiv Dudakovića vodi istraga.

U sukobima između Armije BiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna tokom 1994. i 1995.godine život je izgubilo oko 3.000 ljudi. Osim vojnika stradali su civili, ubijana su djeca, žene i starci. Na području tog dijela Bosne i Hercegovine, u okolini Velike Kladuše, Cazina i Bihaća, postojalo je i nekoliko logora u kojima su bili zatočeni civili i pripadnici Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna. Jedan od zatvorenika prisjeća se mučenja i ubijanja u jednom od logora:

„Nakon par sati kako su nastupili, došao je Suljo Hodža, sam je bio - policija je njemu napravila ustupakt tu, sa sarovkom u ruci i sa njim je možda minut razgovarala. U međuvremenu je Fiko, njegov rođak, naišao i pitao:’Gdje si, rođak, šta ima?’ I tako je dolazio do Sulje, a Suljo je upro pušku. I kaže Sulji:’Suljo, makni to!’ Veli: ’Da ti ga nije žao?’ - i samo je opalio. Čovjek je pao, da bi nakon pola minute i policija skočila tu ta što je napravila taj prostor da se to odradi.“

U toku istraga protiv Dudakovića

Sud BiH, prije nekoliko dana, proglasio je Sulju Karajića zvanog Hodža krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika i civila počinjen na području Okruga Bihać i osudio ga na 18 godina zatvora. U Udruženju porodica poginulih i nestalih pripadnika Narodne odbrane nezadovoljni su, kako kažu, neočekivano blagom kaznom koju je Sud BiH izrekao Sulji Karajiću. Govori član Udruženja Kenan Keserović:

„Ogorčeni smo kao žrtve i srodnici žrtava ratnih zločina Sulje Karajića i njemu sličnih, što je okrivljenom Karajiću izrečena gotovo uvredljivo vremenski zatvorska kazna, nesrazmjerna zločinima koje je neposredno on izvršio i naređivao da se izvrše ili je podstrekavao svoje potčinjene i svoje saborce da ih izvršavaju nad bespomoćnim zarobljenicima i civilima.“

Član Udruženja Sulejman Behrić kaže da komandnu odgovornost za počinjene zločine snosi bivši komandant Petog Korpusa Armije BiH Atif Dudaković:

„Sve naredbe su išle od komandanta Petog korpusa. Niže potčinjene jedinice su odrađivale po njegovoj zapovijesti.“

U Tužilaštvu BiH provode se istrage protiv pripadnika Petog korpusa Armije BiH za počinjene zločine u Bosanskoj Krajini. Na naše pitanje da li se istraga vodi i protiv Atifa Dudakovića, portparol Boris Grubešić odgovara:

„Istraga protiv gospodina Atifa Dudakovića je u tijeku - i to je sve što mogu reći u ovom trenutku.“

Sukob između pripadnika Petog korpusa i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna rezultovao je i velikim brojem nestalih vojnika i civila. Predsjednik Komisije za traženje nestalih Esad Čović, također bivši logoraš, kaže kako broj nestalih ne treba da čudi ako se u obzir uzme činjenica da je samo u jednom danu zarobljeno više od 1.400 ljudi:

„Do sada je pronađeno 37, ali nisu svi identificirani, nažalost, mada su uzeti određeni uzorci sa nekih od lokaliteta, o kojima sada ne bih govorio da bih sačuvao jednostavno lokalitet kao tajnu do donošenja DNK nalaza.“

Pored Tužilaštva BiH, ratnim zločinima koji su se desili u sukobu Armije BiH i Narodne odbrane, bavi se i Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona. Međutim, predstavnici udruženja koja okupljaju porodice poginulih i nestalih nezadovoljni su radom tog tužilaštva. Kažu da do sada ta sudska institucija nije pokrenula niti jedan postupak protiv pripadnika Petog korpusa Armije BiH.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Suočavanje s prošlošću je u prihvatanju odgovornosti
Kritike rada institucija koje se bave nestalim osobama
Financijski aspekt slučaja Jurišić
Beograd i Priština zajednički na pronalasku masovne grobnice
Pod Karadžićevim vodstvom počinjeni su najveći zločini

****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG