Dostupni linkovi

Pod Karadžićevim vodstvom počinjeni su najveći zločini


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Izvještava: Goran Jungvirth

Protekle je sedmice svoje višednevno svjedočenje nastavio Herbert Okun, nekadašnji član Međunarodne mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju koju su osnovale Europska unija i Ujedinjeni narodi. Okun je sudskom vijeću potvrdio kako su svi u BiH počinili zločine, no i napomenuo kako su u tome predvodili Srbi pod vodstvom optuženog Radovana Karadžića.

Svjedok Okun (riječima sudske prevoditeljice):

„Sve strane su se loše ponašale, a strana bosanskih Srba je bila najgora od svih. A pošto su imali bolje naoružanje, jer su imali ne samo svoje naoružanje, vojske bosanskih Srba, već i naoružanje JNA, oni su bili u prilici da nanesu veću štetu.“

Karadžić je optužen kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga Republike Srpske zbog genocida u Srebrenici, te u sedam drugih bosanskohercegovačkih općina, zbog napada na Sarajevo te druge zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. No on u svojoj obrani, koji je iznosio i tijekom svjedočenja Okuna, tvrdi da su se Srbi samo branili protiv muslimanskog fundamentalizma pokušavajući usporediti bosanske Srbe pod svojim vodstvom sa zapadnim snagama koje se bore protiv terorizma. Za to je iskoristio, između ostalog, jedno od bivših republikanskih izvješća koje konfrontira politiku bivšeg američkog predsjednika Clintona iz redova demokrata:

„Gospodine ambasadore, ovo su tvrdnje jednog značajnog dela američke politike - da je režim u Sarajevu islamistički i da čini zlodela protiv civila u Sarajevu u svrhu insceniranja za propagandne svrhe. Da li to ovde piše i da li vi smatrate da bi republikanski komitet lagao o ovoj stvari?“

Svjedok Okun je odgovorio optuženom kako se radi o tipičnom stranačkom dokumentu u kojem republikanci napadaju demokrate, odnosno da se radi o normalnom toku politike u kojem se protivnika optužuje (riječima sudske prevoditeljice):

„Kada je reč o drugom pitanju - da li bi oni lagali o tome, odgovor je da, ali verovatno su imali pogrešne informacije.“

Karadžić je, između ostalog, ustvrdio kako su građani Sarajeva ubijani i prikazivani kao žrtve srpskih napada od strane vlastite vlade, vođene od Alije Izetbegovića, čiju je osudu na 14 godina zatvora zbog muslimanskog nacionalizma iz 1983. predočio kao dokaz svoje teze. S druge strane, optuženi je prezentirao sebe kao mirotvorca koji se zalagao za očuvanje cjelovite Bosne i Hercegovine citirajući dijelove nekih svojih govora prije rata.

Svjedok Okun nije se s tim složio prisjetivši se stava kod kojeg je ostao optuženi od kada ga je upoznao, a to je da Srbi trebaju vladati nad Srbima i nitko drugi. Karadžić je nazvao svjedoka i Izetbegovićevim odvjetnikom, što je Okun odbacio ponavljajući kako ne brani slijepo stranu Bošnjaka nego u Hagu svjedoči samo kako bi iznio dokaze i predočio ih sudskom vijeću, čak i one o konfuziji o otvaranju vatre u određenim situacijama. Spominjući kako je i sam znao kritizirati Izetbegovića, Okun je ustvrdio kako su razmjeri i količina mučenja, prisile i protjerivanja bili najviše pokretani od strane bosanskih Srba, za što je najveći dokaz pokolj više od 7.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca u Srebrenici.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Suočavanje s prošlošću je u prihvatanju odgovornosti
Kritike rada institucija koje se bave nestalim osobama
Financijski aspekt slučaja Jurišić
Neočekivano blaga kazna za Karajića
Beograd i Priština zajednički na pronalasku masovne grobnice

****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG