Dostupni linkovi

FH: Šestina čovečanstva sa slobodnom štampom


Uoči sutrašnjeg Svetskog dana slobode medija, američka nevladina organizacija (NVO) "Fridom haus" (Freedom House) je ocenila da u ovom trenutku svega šestina čovečanstva živi u zemljama gde je štampa slobodna.

Sloboda štampe u svetu u prošloj godini zabeležila je pad i to u gotovo svim regionima sveta, ocenjuje se u najnovijem izveštaju "Fridom hausa", koji je Bosnu i Hercegovinu smestio na 97. mesto.

Od bivšh država Jugoslavije, Slovenije ima rejting 25, Srbija je na 78. mestu, Crna Gora je ove godine na 80., Hrvatska na 85., a Makedonija na 94. mestu.

U najnovijem izveštaju "Fridom hausa" Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost 2008., prvi put je tretirano odvojeno i smešteno na 108. poziciju.

Jedini region gde je došlo do poboljšanja situacije je azijsko-pacifički, zahvaljujući značajnom napretku u Južnoj Aziji.

Među prvih 10 na listi "Fridom hausa" nalazi se pet skandinavskih zemalja. Prvo mjesto dele Finska, Island, Norveška i Švedska, dok je Danska na petom mjestu. Belgija i Luksemburg dele šesto mesto, Andora i Švajcarska osmo, dok je Lihtenštajn na 10. mestu.

Kao najgori na listi "Fridom hausa" su Belorusija, Burma, Kuba, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran, Libija, Severna Koreja, Turkmenija i Uzbekistan.
XS
SM
MD
LG