Dostupni linkovi

Naftna mrlja nadomak američke obale, ugrožen bogati ekosistem



Naftna mrlja promjera skoro 200 kilometara došla je na samo nekoliko kilometara od ušća rijeke Mississippi, dok se vlasti bore da je zaustave u Golfskom zaljevu, prenosi sarajevo-x. Vlasti američke savezne države Louisiane proglasile su vanredno stanje.

Američke državne i federalne agencije napravile su kilometarske barijere u nastojanjima da zaustave napredovanje mrlje. Vlasti tvrde da bi mrlja mogla zahvatiti obalna područja tokom jutra, javlja CNN.

Grupe za zaštitu životinja strahuju da bi posljedice zagađanja mogle biti katastrofalne za obalna područja Louisiane, Mississippija, Alabame i Floride. Zvaničnici kažu da je postavljeno oko 50 kilometara plutajućih brana.

Posebno su zabrinuti čuvari okoliša koji smatraju da bi životinjski svijet mogao osjetiti katastrofalne posljedice zagađenja od naftne mrlje.

"Vrijeme za ptice nikako nije moglo biti gore. One se sada pare, gnijezde i ranjive su u mnogim područjima koje bi mrlja mogla zahvatiti", rekla je Melanie Driscoll, direktorica društva za zaštitu ptica.
XS
SM
MD
LG