Dostupni linkovi

EU sporazum sa Crnom Gorom stupa na snagu 1.maja



Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ratifikovan je u svim parlamentima država članica Evropske Unije, i u Crnoj Gori će stupiti na snagu 1.maja, kaže ministarka za evropske integracije, Gordana Đurović. Đurović je na sastanku unaprijeđenog stalnog dijaloga Crne Gore i Evropske Unije, kako javlja Antena M, kazala da ratifikacija sporazuma znači korak bliže ka Evropskoj Uniji, ali i više obaveza.

„Prava i obaveze postaju ozbiljnije, tako da je poglavlje politika saradnje veoma važno. To znači da je Crna Gora u narednom periodu u obavezi da koordinira ekonomsku politiku i pripremi nove propise u politici saradnje" rekla je Đurović.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske komisije u Podgorici Klajv Rambol pohvalio je napore Crne Gore u dosadašnjoj primjeni Privremenog sporazuma i brojnim sprovedenim reformama, ali ističe da pravi posao tek predstoji „Reforme koje podrazumijeva Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mnogo su ozbiljnije i izazovnije tako da sa ovim sporazumom počinje nova faza u integraciji Crne Gore.

“Ključne oblasti u primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biće informaciono društvo i elektronske komunikacije, naglašava Rambold.

Evropska unija zemljama potpisnicama sporazuma olakšava pristup svom tržištu, pruža tehničku i finansijsku podršku iz pristupnih fondova Unije.
XS
SM
MD
LG