Dostupni linkovi

Crnogorska vlada produžila rok grčko-izraelskom korzocijumu



Crnogorska vlada produžila je rok do petka grčko-izraelskom konzorcijumu "Aktor Šikun binu" da dostavi ponudu za gradnju tri dionice auto-puta od Bara do granice sa Srbijom, objavili su podgorički mediji.

Rok je produžen nakon prošlonedeljnog kompromisa vlade i Evropske investicione banke (EIB) koja će sa 50 odsto sredstava iz kredita finasirati izgradnju prve dvije dionice puta od Đurmana do Podgorice, saopšteno je iz vlade.

Ukupna dužina puta od Bara do granice sa Srbijom je 170 kilometara, dok su tri dionice od Đurmana do Mateševa duge oko 98 kilometara.

Prioritet crnogorske vlade je bila dionica od Podgorice do Mateševa, dužine 42 kilometra, ali se sa grčko-izraelskim kozorcijum nije dogovorila oko cijene gradnje te zahtijevne trase puta.

Ukoliko vlada odbije ponudu grčko-izraleskog konzorcijuma ona će tražiti od kompanija, koje su na tenderu za dodjelu koncesija otkupile dokumentaciju, da dostave ponudu za gradnju tri dionice puta, saopšteno je ranije iz ministarstva saobraćaja.

Među tim kompanijama su hrvatski Konstruktor, austrijski Štrabag i Alpine-Por i francuski Bujik.

Hrvatski konzorcijum je dostavio najbolju ponudu za gradnju kompletnog autoputa po cijeni od 2,78 milijardi eura, ali nije uspio da za osam mjeseci dostavi bankarske garancije za realizaciju projekta, zbog čega je vlada raskinula koncesioni ugovor i počela pregovore sa drugorangiranim na tenderu grčko-izraelskim konzorcijumom.

Ponuda konzorcijuma "Aktor-Šikun binu" je znatno skuplja i vredna je 3,92 milijarde eura, od čega bi učešće Crne Gore bilo 2,78 milijardi eura.
XS
SM
MD
LG