Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naučnici: Potrošnja na Zapadu ugrožava zalihe vodeKoličina vode koja se koristi za proizvodnju hrane i robe zbog izvoza u razvijene zemlje dovodi do nestašice vode u državama u razvoju, saopštili su danas naučnici.

U izveštaju koji se fokusira na Veliku Britaniju navodi se da se u inostranstvu troše dve trećine vode neophodne za robu koja se uvozi u ovu zemlju, ističe Rodžer Falkoner (Roger Falconer), sa Univerzitetu u Kardifu.

“Ukoliko želimo da sprečimo `savršenu oluju`, neophodna je hitna akcija“, upozorio je Falkoner. Izraz „savršena oluja“ uporebio je prošle godine glavni naučnik britanske Vlade profesor Džon Bedington (John Beddington) da bi opisao buduce nestašice energije, hrane i vode.

Naucnici procenjuju da će za 20 godina broj ljudi na planeti premašiti osam milijardi, da će istovremeno globalna potražnja za hranom i energijom biti uvećana za 50 procenata, dok će potrebe za pitkom vodom biti povećane za 30 odsto.

Za proizvodnju pola litre piva potroši se 74 litara sveže vode, za šolju kafe oko 140 litara, pamučnu majicu oko 2 000 litara, dok je za jedan teleći odrezak potrebno oko 15 000 vode.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG