Dostupni linkovi

Barak:Svet neće prihvatiti vladavinu Izraela nad Palestinom



Izrael mora da shvati da svet neće prihvatiti joss nekoliko decenija izraelske vlasti nad Palestincima, rekao je danas ministar odbrane te zemlje Ehud Barak.
Barakove izjave, date povodom izraelskog Dana sećanja, dolaze u vreme ozbiljnog razmimoilaženja SAD i Izraela zbog zastoja u mirovnom procesu.

Predsednik SAD Barak Obama (Barack) prošle sedmice je dao iznenađujuće pesimističnu procenu ishoda mirovnih pregovora, rekavši da SAD ne mogu da nametnu svoju volju Izraelcima i Palestincima ako oni nisu zainteresovani za kompromise potrebne za okonccanje vissedecenijskog sukoba.

Način za prevazilaženje pukotina u odnosima dveju zemalja Ehud Barak vidi u pokretanju izraelske diplomatske inicijative "koja se ne bi stidela bavljenja kljuccnim pitanjima" za Izraelce i Palestince.

Ehud Barak se nalazi na čelu Laburističke partije, jedine stranke u vladi Benjamina Netanijahua koja se ne smatra ratobornom, ali iako je tri godine ministar odbrane, nije porušio dvadesetak naselja koje je Izrael 2003. godine obećao da će srušiti.
XS
SM
MD
LG