Dostupni linkovi

File: Nema prečica na putu ka EU


Evropski komesar za proširenje štefan File izjavio je u srijedu Briselu da EU snažno podržava perspektivu ulaska Zapadnog Balkana u svoje redove, ali je istakao da ni za jednu zemlju neće biti prečica na putu ka Uniji.

U raspravi u Komitetu regiona EU o procesu pridruživanja Hrvatske, Makedonije i Turske, on je rekao da je uključivanje zemalja tog regiona prioritet politike proširivanja Evropske komisije (EK), kao i spoljne i bezbjednosne politike EU.

File je podvukao da je njegov cilj u svojstvu komesara za proširivanje da "obezbijedi da ove zemlje budu potpuno spremne za članstvo (u EU) kad dođu do tog trenutka".

Evropska komisija će podržati "ambiciozne ciljeve zemalja tog regiona i neće štedjeti napore da im pomogne u tim pripremama".

File je ocijenio da je Hrvatska ostvarila postojan napredak ka ispunjavanju mjerila za članstvo u EU, uz opasku da će za vlasti u Zagrebu biti "izazov da do kraja ove godine zaključe tehničke pregovore" sa EK, uz ispunjavanje "bitno važnog uslova za punu saradnju s Haškim sudom".

On je dodao da je EK preporučila početak pregovora o članstvu s Makedonijom, uz opasku da vlasti u Skoplju moraju da ulože još dosta napora za sprovođenje reformi.
XS
SM
MD
LG