Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik odbacio tvrdnje EštonoveMilorad Dodik uputio je pismo šefu evropske diplomatije Ketrin Ešton (Catherine Ashton) u kome je kategorički odbacio tvrdnje iz njenog izveštaja Savetu bezbednosti UN da RS krši Dejtonski sporazum, ne poštuje Ustav BiH, i kao netačne odbacio navode da Vlada pominje mogućnost otcepljenja.

U pismu se navodi da ''zbunjuju'' navodi da Vlada krši Ustav BiH, jer se Vlada striktno pridržava tog ustava, te podseća da je pravo i dužnost Ustavnog suda BiH - a ne Eufora, EU, OHR-a ili bilo koje druge strane institucije - da utvrdi da li jedna strana krši Ustav.

Premijer RS je postavio pitanje ''koje odredbe daju ovlašćenje visokom predstavniku da dekretom usvaja i ukida zakone, prenosi nadležnosti zaštićene Ustavom, ili kažnjava pojedince bez procesa ili prava na žalbu'', te podseća da su korišćenje bonskih ovlašćenja osudili i Parlament Saveta Evrope i Venecijanska komisija kao kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton prošlog meseca je u svom izveštaju UN navela da je RS prekršila više aneksa Dejtonskog sporazuma, te da su politicki lideri iz RS povremeno dovodili u pitanje integritet BiH i najavljivali mogućnosti secesije.

Prema njenim navodima, RS je nastavila da bude ključni problem, a dovođenje u pitanje Dejtonskog mirovnog sporazuma postalo je češće.
XS
SM
MD
LG